Skittles har gjort det, och byrån Ingo – de har låtit sin hemsida ersättas av en Facebook-sida. Fler och fler företag går den vägen. Det är häftigt att våga ta steget ända ut och göra allvar av det som alla pratar om. Men personligen gillar jag hemsidor och förespråkar sociala medier som ett komplement till den. Det finns många fördelar med en Faceook-sida men det innebär inte att den ska ersättas av en hemsida. Hemsidan andas företagets identitet mycket mer än en Facebook-sida och skapar en viss form av trygghet för såväl företaget som besökare. Och en hemsida kan vara både snygg och sexig, även om vissa påstår motsatsen.

Blogginlägget Web sites should not be replaced by Facebook Pages som är skrivet av Mark Evans berör ämnet och satte ord på några av mina tankar.

Mark Evans 5 anledningar till varför företaget inte bör överge sin hemsida

  1. Man äger inte sin Facebook-sida. Företag spenderar tid och pengar på att skapa fräcka Facebook-sidor, men i slutändan är det ändå Facebook som äger plattformen. Facebook kan när som helst ändra regler och design oavsett om ett företag vill annorlunda.
  2. Hemsidan är en företagstillgång som tjänar företagets behov, inte Facebooks.
  3. En hemsida kan också vara sociala och sexiga och mycket mer än bara en plats för ekonomiska rapporter och statisk information. Med snygg design och interaktion av sociala medier blir hemsidan mer intressant och engagerande för besökarna.
  4. En hemsida har mycket textinnehåll, speciellt de som har en blogg. Den informationen kan man använda att sprida i olika sociala media-kanaler och på så sätt styra besökarna in på olika delar av hemsidan.
  5. Bara för att Facebook har 600 miljoner användare innebär det inte att forumet tillgodoser alla. Det finns besökare som inte vill läsa om företagsinformation på Facebook, och det finns besökare som faktiskt inte är på Facebook.