|

Don´t tell Ashton är ett år gammal men en av mina favoritkampanjer inom kreativ PR och sociala medier. Igår blev den nominerad till två guldägg i kategorierna PR och Media.

Kampanjen bygger på att skapa ett konstverk som består av twitteranvändares avatarer. Ju fler followers, ju större bild får man i ramen där alla avatarer samlas. En bild på Asthon Kutcher, som har 5 miljoner twitteranvändare, skulle fylla hela ramen på sajten. Budskapet har förts vidare genom att man ”betalar” med en tweet för att få vara med sin bild. Det är elever från Berghs som står bakom kampanjen och återigen visar skolan att man fostrar fantastiska kreatörer.

Don´t tell Ashton var den första kampanj i Sverige i sitt slag, och inspirationen är hämtad från den amerikanska sajten Milliondollar homepage. The one Milliondollar project startades av en student redan 2005 för att samla ihop pengar till sina studier. Målet var att samla ihop 1 miljon dollar genom att sälja 1 miljon pixlar för en dollar styck.

De båda kampanjerna har skapat en ny trend och vi har sett fler företag som gått i samma fotspår. Till exempel avslöjade Stockholmsbyråerna Grey och Ogilvy sitt nya gemensamma namn genom att låta det växa fram med hjälp av att fylla det med avatarer.