Jag brukar förespråka en viss kontroll i sociala media-kanaler. Sociala mediers öppenhet, engagemang och skaparglädje är fantastisk, och i kombination med en viss kontroll brukar det bli ett ännu bättre resultat. De första jag gör för nya kunders varumärken är att registrera konton i de största sociala media-kanaler och i de forum som är aktuella för kunden. Oavsett om de ska vara aktiva här eller inte är det viktigt att minska risken för att någon annan använder namnet.

Faktum är att det idag blir allt vanligare att personer startar sidor i sociala medier för att kapa andras identitet. Det har till och med blivit ett sätt att tjäna extrapengar när många företag är villiga att betala för att få ”tillbaka” sitt namn i sociala medier. Självklart är det lika vanligt att någon registrera alias i företagsnamn och varumärken utan baktanke. Men oavsett kan det här ställa till problem eftersom vem som är avsändare lätt kan misstolkas.

Det är fortfarande vanligast att det är kända identiteter som kapas. Till exempel skriver någon falska inlägg bakom Twitter-konton med Jan Guillou, Björn Ranelid och Zlatan namn. Och Carl Bildt finns både som falsk och äkta twittrare.

Kapade konton – hur tycker ni att man ska agera?
Jag jobbade för ett tag sedan med ett företag som hamnade i den här situationen. Ett av deras varumärken, en känd karaktär, har en Facebook-sida med över 250 000 fans. Problematiken är att de själva inte står bakom sidan. Även om sidan sköts på ett bra sätt idag önskade kunden någon form av kontroll då fel typ av inlägg kan skada karaktärens varumärke. Samtidigt ville man inte förlora 250 000 engagerade fans… Eftersom administratören inte ville ge sig till känna och att stänga sidan inte var ett alternativ, fortsätter sidan att leva vidare och värva fler och fler fans.

Jag tror tyvärr att många företag hamnar i liknande situationer när man nu tar steget ut i sociala medier. Frågan är hur man ska förhålla sig till det här- ska man starta en konkurrerande sida, köpa ut den som finns eller inte bry sig alls. Vad tycker ni?