För ett tag sen fick jag ett sms av en person några år yngre än jag. Ett tydligt tecken på hur vårt språk har förändrats.

 ”H! vgd? bsdv, d va 7kt ql å cs!! pok”

Den som säger att konversera med 140 tecken inte sätter sina spår vet inte vad den talar om. Vi har blivit specialister på förkortningar. Men det är inte allt- nya moderna begrepp och språkregler förändrar vårt sätt att kommunicera via skrift. Smileys är bara ett sätt för oss att förtydliga vår sinnestämning när vi skriver.

Smileys i språket
Hur ofta när du skriver e-post, twittrar, Facebookar eller skickar sms lägger du till  smileys? Personligen går det av bara farten för att förtydliga mitt budksap. Jag gör det för att mottagaren av min tweet eller sms inte ska missförstå mig utan läsa det jag skriver med samma känsla som jag vill förmedla.Per Petterssons beskriver det bra i sin krönika i Brand News.

– Din artikel är dum. Du har missat den emotionella aspekten!
– Din artikel är dum ;P Du har missat den emotionella aspekten!

Jag vågar säga att 90% av läsarna tolka det första alternativet som ett argt svar. Är du redan på dåligt humör och läser detta, spär det på ilskan och svaret är nu ännu elakare.

I övrigt kan man använda stjärnor, så kallade asterisker, för att uttrycka kroppsliga handlingar såsom *blinkar* eller ljudhärmande uttryck såsom *suck*. Genom att avsändaren ger mottagaren en sådan typ av visuell information hjälper han eller hon denne att tolka budskapet rätt.

Men hur ser det ut framöver, tror ni att man kommer använda smileys och sms-språk  i tidningar och böcker?