Jag är nog inte ensam om att ha tagit del av Vismas undersökning om att många småföretagare väljer bort sociala medier. I undersökningen uppgav 18,6 procent att de använder Facebook, 0,5 procent Twitter och hela 80,9 procent att de inte använder någon form av socialt medium alls.

Jag är övertygad att sociala medier är en mycket värdefull kanal för småföretagare. En amerikansk undersökning (2011 Social Media Marketing Industry Report) bekräftar mitt resonemang. Undersökningen visar att småföretagare hör till dem som kan tjäna mest på att synas på exempelvis Facebook. Undersökningen visar att aktivitet i sociala medier dubbelt så ofta leder till nya kontakter och nya affärer för mindre företag som det gör för större företag. 48 procent av småföretagarna i den amerikanska undersökningen kopplade ökad försäljning till sociala aktiviteter på nätet. Dessutom uppgav 58 procent att de minskat sina marknadsföringskostnader.

Uppdaterat! @UrbaLill gjorde mig uppmärksam på att den amerikanska studien endast hade en svarsfrekvens på 7 procent. Av 50 000 tillfrågade företag deltog 3342. Så visst ska man fundera på hur tillförlitligt resultatet i undersökningen är, samtidigt som jag anser att det ger oss en tydlig fingervisning som fler andra undersökningar och rapporter kan bekräfta.

I linje med undersökningen så började jag igår min kurs ”Sociala medier som framgångsrikt marknadsföringsverktyg” på Drivhuset. Gruppen bestod av engagerade och nyfikna entreprenörer och småföretagare som vill lära sig hur man får en lyckad satsning i sociala medier. Tidsbristen är ofta det största dilemmat för småföretagre. Hur ska man prioritera? Och måste man finnas överallt?

Min uppfattning är att sociala medier inte behöver ta så enormt mycket tid som många tror. Det kräver ett engagemang, men är man entreprenör har man ofta det där engagemanget naturligt.  Det som jag ofta ser som problematiken är att sociala medier inte är en rutin. Man bokar inte in det i kalendern och ger det den tid som det förtjänar. Sociala medier är mycket viktigt för nätverkande, nya kontakter och för att få företaget att växa.

Mina råd är:
1. Prioritera kanalerna – man behöver inte finnas överallt!
2. Gör en strategi – om man vet målgrupp, syfte, mål, tonalitet går det mycket lättare att skriva inläggen och uppdateringarna när man tar dig tid.
3. Planera! Mycket av handlingarna i sociala medier går faktiskt att boka in i kalendern. Vad händer under kommande vecka, och vad av det är värt att dela med sig av i sociala medier. Dessutom går vissa uppdateringar och blogginlägg faktiskt att skriva i förväg.
4. Be vänner att kommentera och respondera på dina inlägg. Det är mycket roligare att skriva om man vet att folk läser det man skriver.

Tänk också på att det är i början som det tar mest tid. När det blir en vana är det som att hämta kaffe eller prata med någon i telefon. Man gör det utan att tänka.