Förra veckan skrev jag ett inlägg, Hur social är din pressrelease?, om en undersökning gjord av PR Newswire och Crowd Factory som visar att Twitter driver mer trafik till pressmeddelanden än Facebook. Frågan som återstår är ju hur man får bra spridning på sitt pressmeddelande eller blogginlägg på Twitter.

Det viktigaste att tänka på är att ett pressmeddelande sällan behöver vara bara en tweet. Självklart beror det på karaktär av nyhet, men många gånger kan  en nyhet bestå av flera tweetvänliga delar och som dessutom kan tilltala olika målgrupper.

  • Retweetvänlig rubrik
    Skriv en rubrik som lämnar retweet-utrymme. Det vill säga att efter man har skrivit rubrik och bifogat länk ska det återstå 20-30 tecken eftersom många vill skriva en egen kommentar när de retweetar.
  • Rubrik med extra allt
    Rubriken bör inte vara för kort, den måste innebära något för mottagaren och berätta vad länken handlar om. Rubriken måste också innehålla något extra och iögonfallande för att följare ska vilja klicka på länken.
  • Fakta, statistik och citat
    Plocka ut fakta och statistik, eller citat, som ger ett mervärde och skapar nyfikenhet.
  • Filmklipp, bild och ljud
    Gör en egen tweet av materialet som är länkat till pressmeddelandet. Filmklipp, bilder och ljud är ofta populärt att sprida vidare.
  • Hashtag
    Tydliga hashtags gör att materialet blir sökbart och kan hittas. Hashtags kategoriserar också innehållet på ett bra sätt.  Såg faktiskt en bloggare som skrev en klok statusuppdatering om det här med hashtags igår.
    @kinnajonsson Som alltid välregisserad lunch av Bindefeld men blir alltid lite förvånad då de inte tänkt på hashtag…
  • Undvik automatiska publiceringsverktyg
    Många distributörer av pressmeddelanden, till exempel Cision och MyNewsdesk, erbjuder automatisk publicering i sociala kanaler när man publicerar ett pressmeddelande. Även om det är smidigt med automatiska publiceringsverktyg så visar undersökningar att det här ger betydligt färre klick. Välj hellre att tweeta manuellt och anpassa dina tweets för att få bästa spridning.