Vi lägger mycket tid på Facebook, väldigt mycket tid! Forskningen säger olika om exakt hur mycket tid, men i snitt verkar vi svenskar lägga närmare en timme om dagen. 9,3 billioner timmar spenderades globalt per månad på Facebook under 2011.  Generellt är spenderar kvinnor mer tid på Facebook än män. Sveriges största Facebook-studie fick fram att vi i snitt lägger 72 min om dagen på Facebook, men så vet vi också att vårt urval kan tendera att vara något mer flitiga internetanvändare. Något som vi också diskuterar i vår rapport.

Facebook är en naturlig del av vårt sätt att umgås och kommunicera idag, och därför är det inte så konstigt att det tar mycket tid av vår vardag. Det är en naturlig utveckling i ett digitalt samhälle. Frågan är ju vad vi gör all denna tid på Facebook? Och hur skiljer sig vårt beteende åt mellan kön och ålder?

Inte så förvånande använder vi Facebook till precis det som är meningen – att vara sociala och nätverka. Men vi lägger också mycket tid på att titta på andras bilder, visa uppskattning och fördriva tiden. Vi är också nyfikna på att ta reda på vad gamla vänner har för sig.

Skillnad mellan kön och ålder

Vi kan se i studien att det skiljer sig en hel del mellan vad män och kvinnor gör på Facebook, men också i ålder. Kvinnor tenderar att visa mer uppskattning i sociala kanaler.

När vi jämför ålder och beteende på Facebook kan vi se att den yngre målgruppen fördriver mer tid på Facebook och att den äldre målgruppen lägger större vikt vid att bekräfta sina relationer på Facebook. Det är fler i den äldre generationen som använder Facebook till att lära känna nya personer.