Nu har resultatet för Mediebarometern 2011 presenterats.

Mer Facebook och datorspel tack vare smart phones
Närmare 60 procent av dagens ungdomar har en smart phone som de främst använder till, förutom vanliga telefonsamtal och sms, att kommunicera via Facebook och e-post samt spela spel.

60 procent av barnen 9-14 år spelar dator-/tv-spel en vanlig dag – det handlar huvudsakligen om action- och äventyrsspel. Smarta mobiltelefoner används också för att ta del av nyheter. Under de senaste åren, som en följd av en mer differentierad medieanvändning, har en viss nedgång i inhämtandet av nyheter i våra vanliga massmedier noterats inte minst vad gäller ungdomar – men den nedgången synes nu ha avstannat. Innehavarna av smarta mobiltelefoner väljer företrädesvis nyheter i dagstidningar på nätet.

Mer passiv än aktiv användning av sociala medier
Närmare 90 procent av alla ungdomar, 15 till 24 år, använder sociala medier en vanlig dag, vilket betyder att det är betydligt fler än de som tittar på TV (75 %). Detta avviker från alla andra åldersgrupper där det är betydligt vanligare att titta på TV. Ungdomarna tillbringar också avsevärt mer tid på nätet än andra. 43 procent lägger mer än tre timmar på nätet
en genomsnittlig dag och 23 procent mer än fem timmar. Förutom besök och kommunikation i sociala nätverk som Facebook (89%) använder de nätet främst för att lyssna på musik (74%), titta på videoklipp (65%) och läsa blogg (34%). Ofta stannar det dock vid ett passivt nyttjande utan egen aktivitet – det är t ex få som lägger
ut videoklipp (4%) eller skriver i egen blogg (9%) medan fler är aktiva i sociala nätverk som Facebook (68%).

Sociala medier ökar mer än användningen av traditionella medier på nätet
Användningen av sociala medier är mer omfattande och ökar betydligt snabbare än användningen av traditionella medier på nätet även om en liten ökning sker mellan åren. De flitigaste användarna återfinns bland 25 till 44-åringarna, närmare 50 procent av dessa nyttjar de vanliga massmedierna på nätet. Och Internet spelar en avgörande roll för kvällstidningens räckvidd då varannan kvällstidningsläsare läser tidningen på detta sätt.
I övrigt dominerar TV-tittandet som tidigare, radiolyssnandet fortsätter att minska och läsningen av tidningar och böcker ligger relativt stabilt. Idag kan man titta på tv på många olika sätt både vad gäller tidpunkt och teknik – från vanliga TV-apparater till surfplattor och smarta mobiltelefoner. En genomsnittlig dag tittar 6 procent av
befolkningen på Play TV och för vecka är andelen 21 procent. För 15 till 24-åringarna är motsvarande siffror kring 10 procent respektive drygt 30 procent vad gäller vecka. Omkring 10 procent av unga pojkar använder mobiltelefonen för att titta på TV eller videoklipp en genomsnittlig dag.

Mer tid på internet
2 timmar och 13 minuter (133 minuter). Så mycket tid ägnar den genomsnittlige internetanvändaren åt nätet en genomsnittlig dag, enligt Mediebarometer 2011 från Nordicom. Det är en ökning med 11 procent jämfört med 2010, då den genomsnittliga användartiden låg på 119 minuter om dagen.

Internetanvändare i åldern 15-24 år är de som ägnar mest tid åt Internet. En genomsnittlig dag är deras användningstid 3 timmar och 16 minuter (196 minuter). Även åldersgruppen 25-44 år ligger över snittet för samtliga internetanvändare och i denna grupp är användningen 2 timmar och 33 minuter (153 minuter).

Användningen är lägst bland de äldsta internetanvändarna. I genomsnitt lägger användarna som är 65-79 år drygt 1 timme (69 minuter) på nätet en genomsnittlig dag.