Prat PR har tillsammans med undersökningsföretaget Netigate gjort en undersökning på
1 138 svenskar om hur kvinnor och män använder sociala medier och hur vi förhåller oss till varumärken online. Likadan undersökning har gjorts på Europeisk nivå. Presentation av undersökningen finns här, Män från foursquare – Sveriges Kommunikatörer. Undersökningen är gjord i april 2012.

Kvinnor vs män
Att kvinnor är mer aktiva i sociala medier visste vi sedan tidigare. Det är heller ingen större skillnad mellan Sverige och övriga Europa när det gäller den här frågan. Kvinnor är inne flera gånger om dagen och kommenterar, statusuppdaterar och visar omtanke mer än männen. Sheryl Sandberg, global chef Facebook bekräftar det här: “Kvinnor inte bara är den största användargruppen, de driver även 62 % av trafiken genom uppdateringar, kommentarer och meddelande, och de står för 71% av alla dagliga “fan” aktiviteter.”

Enligt The Metropolian report 2011 ägnar kvinnor i Stockholm drygt tio timmar i veckan åt sociala medier, vilket är mest i världen.

Män i Europa mer aktiva bloggare och bloggläsare
Däremot är män mer aktiva som aktiva bloggare och bloggläsare i övriga Europa jämfört med Sverige. Svenska kvinnor är mer aktiva även när det gäller bloggläsande och att blogga själva jämfört med svenska män.

Varumärken i sociala medier
Att kvinnor är mer känslomässiga i sina val är inte heller något nytt. Även i sociala medier ser kvinnor ut att följa varumärken för att de gillar det, medan männen gillar ett varumärke för att få information om produktnyheter.

Jag har tidigare skrivit en blogginlägg om att det är fansens vänner som är den viktigaste målgruppen i sociala medier. I det budskapsbombademang som vi lever i så är trovärdigheten störst när företag kan nå in i vardagssamtalet. Men det finns också yrkesroller som har en större trovärdighet hos individen. Trovärdigheten för till exempel broschyrer och flygblad är generellt sett bara 63 procent men för familjemedlemmar 90 procent och vänner 85 procent.