Jag skrev igår ett inlägg med sju spaningar för sociala medier 2013. Jag kommer under de kommande dagarna gå igenom varje spaning lite djupare i separata blogginlägg.

Sociala medier – en del i affärsmodellen.
Det är många företag som fortfarande ser sociala medier som en separat del i sin verksamhet. Man tar fram en strategi och börjar vara aktiv i kanalerna, men sen tar man det inte längre. Jag hoppas, och tror, att 2013 är året som det kommer ske en förändring. Fler företag kommer att inse att sociala medier inte är en separat del utan en grundläggande fråga som man måste ta hänsyn till för att överleva som verksamhet. Sociala medier måste genomsyra hela organisationen och tankesättet för att utveckla den befintliga affärsmodellen. Det är en fråga för ledning och styrelse.

Man kan inte längre leva med en affärsmodell för en analog marknad, den måste utvecklas i takt med det digitala samhället. Morgondagens affärsmodeller ska inte bara att kunna anpassa sig till förändringar, de måste bidra till att driva den förändringen.

Idag är digitalt inbäddat i livet för miljontals människor och en generation som aldrig har vet något annat än digitalt tänkande växer upp och tar plats i företagen. Företag bör lägga kraft på att fundera över vad som är teknisk möjligt, idag och i framtiden, och tänka mer innovationsmässigt än branschspecifikt.

Till exempel behöver företag våga öppna sina innovationsprocesser och använda konsumenternas kreativitet. Produkter kommer behöva utvecklas med digital koppling i fokus – till exempel browser-vänliga butiker där länken mellan den analoga och digitala världen blir en helhetsupplevelse . Mobilen är och kommer att bli ett ännu viktigare verktyg i såväl kommunikation som shopping.

Det finns företag som för länge sedan anpassat sin verksamhet till det digitala samhället. Men det finns också många företag som har en lång väg kvar att gå.