SVT UREn arbetsmiljö eller arbetsgrupp som inte främjar kreativitet och lust kan ha förödande konsekvenser för ett företag. Jag jobbar med många olika företag och jag tror inte att jag är ensam om att bli frustrerad över att se långa beslutsprocesser, rädsla för att misslyckas och att människor inte får förtroende att ta beslut och agera fullt ut. En bra chef kräver inte kontroll, den släpper kontrollen.

Jag hittade det här avsnittet på SVT UR där en av föreläsarna beskriver det hela så bra.

Hampus Jakobsson, teknolog och entreprenör, har startat TAT, ett världsledande elektronik- och dataföretag. Han hävdar i sin föreläsning att snabbhet, småskalighet och respekt för varandras kunnande var deras framgång. Genom sina möten med mängder av stora företag i kontrast men nya moderna företag och unga entreprenörer har han sammanfattat den moderna och kreativa miljön i tre punkter.

  1. Ge folk förtroendet att göra saker. För få dem det så kan de genomföra saker mycket snabbar än vad det tar för de flesta människor och företag att ta beslut
  2. Små enkla team där chefer inte bestämmer utan där chefen hjälper dig att göra det du är bäst på
  3. Lära människor och företag att det inte är fult eller fel att misslyckas.

På Facebook arbetar de till exempel i arbetsgrupper som inte är större än att man kan dela en familjepizza. För det är då man blir snabbrörlig, kreativa och kraftfulla och kan hålla den innovationsnivå som krävs idag.

Se avsnittet här