I måndagens nummer av Dagens Industri skriver Hanna Dunér en omfattande artikel om sociala medier som marknadsverktyg. Jag, Deeped Niclas Strandh och Hampus Brynolf är intervjuade för att uttala oss om de olika sociala kanalerna.

Vilket innehåll lämpar sig för de olika kanalerna beror på vilket syfte man har med sin närvaro. Allt innehåll passar inte överallt och det gäller att lägga sitt krut där man tror att man får bäst effekt.

Facebook
Även om vi å ena sidan gillar saker mer än aldrig förr så har Facebooks ökning av reklam och inlägg som inte är så relevanta för oss skapat att vi är mer restriktiva med vad vi tar till oss. Återigen blir det viktigare att skapa innehåll som är kreativt, sticker ut och som har ett värde för följarna. Vi använder inte Facebook på samma sätt som för ett par år sedan. Bruset är större, och vi är mer medvetna.

Twitter
Twitter är en kanal för dialog. Kanalen tjänar sitt syfte för att diskutera och inte för att pusha ut sitt innehåll. För den som vill väcka debatt eller skapa opinion kring en viss fråga är Twitter en perfekt kanal. Den lämpar sig bra för opinonsbildare, politiker, chefer eller andra som på något sätt i sin yrkesroll behöver vara närvarande i dialog om särskilda ämnen. För företag gäller samma sak.

Instagram
Instagram har tagit mycket av den positionen som Facebook hade tidigare med ”behind the scenes” och företagets personlighet. Med fina bilder kan man både inspirera och sälja, samt skapa personlighet till sitt varumärke. Hashtaggar är en viktig funktion på Instagram som gör att mäniskor kan hitta företag, och företag kan hitta dem.

Linkedin
Linkedin har gått från att vara ett online-cv till att jobba med statusuppdateringar, vara aktiv i grupper och diskutera intresse- och yrkesrelateradeområden. Här finns yrkesmänniskorna. Linkedin är viktigt för att attrahera ny arbetskraft och kunder. För bra företag byggs av bra människor.

YouTube
Idag stödjer de flesta sociala kanaler korta filmklipp. Och det har enbart gjort YouTube gott. Nu kan vi sprida våra YouTube-klipp ännu mer. Användningsområdet för YouTube är brett. Filmklipp är lätt att till sig i bruset av information. Unga konsumerar filmklipp mer än äldre, även killar tittar i större utsträckning. På YouTube kan man jobba mycket strategiskt och skapa allt från imagebyggande klipp till ”behind the scenes” till editorials och how to-filmer. Många personer och företag öppnar sina egna tv-kanaler med material som deras målgrupp vill ha. Vi ser också fler och fler portaler på YotTube som samlar material inom vissa ämnen. Området med rörligt material bara växer. Vi har gått från att läsa om hur man gör saker till att titta på hur man gör.

Pinterest
Pinterest har vuxit snabbt de senaste åren, och etablerar sig mer och mer i Sverige. Även om antalet användare ännu är ganska liten, och främst kvinnor, är de mycket aktiva på forumet. Pinterest handlar om inspiration och är en perfekt kanal för att slussa vidare användare till sin egen hemsida. Se bilderna på Pinterest som omslaget på en tidning, där man lockas att ta reda på mer och klicka sig vidare till att t.ex. titta på produkter. Pinterest bygger på bra och inspirerande bildmaterial.

Läs även Fredrik Pallins blogginlägg som sammanfattar artikeln.