Härom dagen hörde Xtra Borås av sig och undrade lite kring virala fenomen och trender. Jag gillar att både föreläsa och göra intervjuer, anledningen är att det många gånger dyker upp frågor som gör att man måste tänka till. Den här gången ställde journalisten en fråga om vad som är ett viralt fenomen kontra en viral trend. En fråga som jag inte överhuvudtaget funderat på och efter lite diskussioner på kontoret och googling så verkar ju orden användas ganska lika varandra. Jag och mina kollegor landade ändå i att det finns någon form av skillnad. Jag kom fram till att jag tycker så här.

Viralt fenomen – det är något som på kort tid får snabb spridning och kännedom. Ofta dör fenomen ut ganska snabbt.

Viral trend – är något som är mer etablerat, där andra hakar på och gör likadant. Man kan säga att selfies är en trend, eller gulliga kattungar som innehåll för något år sedan. Sen kan man ju sträcka sig längre och fundera på om man överhuvudtaget ska kalla det viral trend.

Många gånger kan fenomen dyka upp under en trend, eller tvärtom, ett fenomen kan bli en trend. Som ni hör, inte helt enkelt att röra sig med begrepp som de här:) Har ni någon annan definition på orden?