affärsnytta sociala medier Gilla Kommunikation

Det här med sociala medier verkar ju bra, men finns det någon affärsnytta? Hur vet jag att jag inte lägger ner all min tid i onödan eller för döva öron? Frågor om jag möter ganska ofta och som också är relevant. Trots att det är 2015 så är det många, många företag som inte mäter sin närvaro i sociala medier. Gör du det så vet du också att det finns i affärsnytta i sociala medier. I alla fall om du gör lite rätt med ditt innehåll.

För den vanligaste orsaken till att företag inte upplever affärsnytta är att man inte vet vad man ska mäta och följa upp. Vet man inte vad man ska mäta så vet man inte heller om man får ett resultat. Det första man måste göra är alltså att definiera vad som är affärsnytta för just min verksamhet eller det företag jag jobbar för.

Jag brukar bland annat definiera affärsnytta som:

  • att skapa relation i ett tidigt skede. Långt innan målgruppen vet att de behöver dig. Då blir du förstahandsvalet när det blir aktuellt.
  • bygga varumärket.
  • att lära känna sin målgrupp. Vad gör de och vad vill de ha? Så jag kan utveckla mitt erbjudande och mina produkter så att de ligger i framkant.
  • Affärsnytta i sociala medier handlar också om att inspirera. Emotionella budskap och visuell inspiration påverkar och driver köp.
  • fånga upp frågor
  • bemöta kritik

En annan stark anledning till affärsnytta i sociala medier handlar om mervärde och framför allt trovärdighet och trygghet. Undersökningar visar att företag som finns i sociala medier känns tryggare att handla av, de känns mer närvarande. Och det viktigaste, vi har ett helt nytt köpbeteende. Vi googlar alltid, söker information, jämför och undersöker – vad tycker andra om företaget? Företagets kundservice, bemötande och track record? Med närvaro i sociala medier kan du fånga upp personer i sökprocessen, påverka deras bild och skapa en ny möjlig kundrelation.

Enligt Forbes undersökning så säger 78 % av konsumenterna att de inlägg som gjorts av företag på sociala medier påverkar deras inköp. Vilket jag tycker visar att det verkligen finns affärsnytta i sig.