Skärmavbild 2015-10-23 kl. 11.48.03Jag tror ni alla säkert sett IKEAs nya satsning som heter ”Vad gafflar ni om?”. Det kanske inte är så att ni alla varit inne och tittat men jag tror säkert att ni inte kunnat missa tv-reklamen för den. Jag tycker att det här konceptet är helt briljant.

Jag vet inte om ni minns mina inlägg från början av året där jag skrev en del om utvecklingen av egna tv-kanaler. En trend där vi kunde se företag skapa egna You tube-kanaler eller andra plattformar för att dela med sig av innehåll. Mitt råd var – influeras av vanliga tv-program när det gäller upplägg. Det gäller att släppa nya avsnitt särskild dag och tid i veckan, ingrediens av gäster och kända profiler och främst ett tydligt innehållskoncept som är lätt att ta till sig.  Vi ser allt mer tv on demand och vi bryr oss inte längre vem som står bakom, om det är ett företag eller en tv-kanal så länge innehållet intresserar oss.  Allt det här (och lite till) har IKEA gjort i sin webb tv-serie.

”Vad gafflar ni om?” leds av Martina Haag och och Mogge Sseruwagi i femton avsnitt. De utforskar nojor och situationer som hindrar oss från att umgås mer tillsammans. Till sin hjälp har de bland annat beteendevetare, sakexperter och inredningsexpert. De besöker också kända personligheter. En egen tv-show som lika gärna kunde sändas på tv. Det mest briljanta är att de just gör tv-reklam för serien. Vi är idag mer vana att bollas in på webb-tv  från reklam på tv. Mycket av den här beteendeförändringen har tv-kanalerna också påverkat när de uppmanar oss i vanliga tv-rutan att titta på extramaterial på webben och låter oss titta på sändningar på play. Spontant tycker jag att innehållet känns inspirerat av ”Inte okej” som sänds i TV4. Men vad gör det när de gör sin egen grej av det.

Tv-reklamen för ”Vad gafflar ni om?” blir alltså som tv-kanalens egna upprop för serier och det blir på något sätt mer trovärdigt. Man fångar också upp tittarna med en riktigt bra serie. Innehållsrikt, underhållande och informativt och mer fokus på kundens behov än bara köp.