Lidl har vunnit många priser för sin kommunikation senaste året. Grundbudskapet är att bra mat behöver inte kosta mer. Trots många bra kommunikationskampanjer så brister man på en viktig punkt.

Restaurang Dill
Under tre veckor 2013 kunde man besöka restaurang Dill i Stockholm, där den brittiske stjärnkocken Michael Wignall stod för matlagningen. Från första dagen till sista var Dill fullbokat av matälskare. Massor av tidningar skrev. Det twittrades, instagrammades och bloggades ivrigt om den goda maten. Vad ingen upptäckte var att kastade du bara om två bokstäver i Dill fick du svaret vem som låg bakom restaurangen. Många blev upprörda när sanningen avslöjades men budskapet gick fram. Restaurang Dill och reklambyrån Ingo vann en rad priser i olika kommunikationstävlingar världen över för sitt sätt att höja lågpriskedjans image.

Pop-up restaurang on tour
Lidl följde upp året därpå med en portabel restaurang som åkte på Sverige-turné. I restaurangens kök huserade stjärnkocken Angela Hartnett. Lidls tanke var att åka på fördomsturné ör att visa att bra mat inte behöver kosta mer. Kampanjen går ut på att överraska personer som skrivit på Lidls Facebook att de inte tror att kvalitet och bra pris kan gå hand i hand och popup restaurangen slår alltså upp portarna utanför personernas hem.

Nyligen rapporterade Resumé att man kommande år kommer att satsa på ytterligare en pop-up restaurang i Stockholm. Denna gång är det tillsammans med stjärnkocken Titti Qvarnström, den första kvinnan i Sverige som fått en stjärna i prestigefulla Guide Michelin. Var, när och hur restaurangen kommer att öppna är fortfarande hemligt.

Nobelmiddag
Inte nog med det så gjorde Lidl nyligen en satsning samtidig som Nobelmiddagen där man gjorde en Nobelmiddag för vanligt folk. En riktigt kul och bra idé. Medier rapporterade och det skrevs om det i sociala medier. Man kan säga att man återigen gjorde en riktigt bra kommunikationskampanj.

Bristen?
Har ni varit inne i en Lidl-butik någon gång? Lidl hör inte till en av mina vanliga butiker men eftersom jag faktiskt fått en bra uppfattning om varumärket tack vare bra kommunikationskampanjer, så stannade jag till vid en butik för ett tag sen. Det blev inte vad jag förväntade mig. Känslan i butiken, butikskommunikationen, presentationen av produkter, välkomnandet – jag allt var urdåligt. Jag hittade ingenting, det var rörigt, kändes gammalt och jag fick ingen lust att handla utan ville bara snabbt därifrån. Butiken var långt ifrån den bild man bygger upp av Lidl i kommunikationen. Eftersom jag antog att det kan vara så att vissa butiker inte riktigt ”hänger med” i utvecklingstakten så valde jag några dagar senare att stanna på ytterligare en Lidl-butik. Tyvärr blev mitt initiativ inte belönat utan butiken var likadan som den förra jag besökte. Med andra ord, min fina bild av Lidl grusades rejält. Min fundering är hur man kan göra så fantastiska kommunikationskampanjer utan att hinna med i butikerna? Allt du bygger upp faller pladask när man inte kan fånga upp kunderna i butiken. I min värld så utger sig Lidl för att vara något helt annat än vad jag möts av i den fysiska butiken.

Att göra en varumärkesresa men inte ligga i linje med butikerna är för mig nästan detsamma som att kasta pengarna i sjön. Det spelar ingen roll hur bra dina kommunikationskampanjer är om du inte kan fånga och konvertera kunden i butik.