våga nischa din nyhetNumera är det väl ingen som missat att man måste skapa innehåll för sin målgrupp. När det gäller content marketing i sociala medier är det här ett budskap som man verkligen trycker på. Med all rätt! Innehåll i sociala medier måste vara relevant för mottagaren för att de ska gilla eller interagera och inte minst hjälpa till att sprida budskapet vidare. Är det ingen som bryr sig om ditt innehåll kommer algoritmen göra så att ingen annan ser det.  Ändå så glöms det här bort när man pratar mer traditionell PR. När man skriver pressmeddelande så är man fortfarande kvar i att skriva en bred release som ska passa alla. Vilket känns så fel när man faktiskt vänder sig till den allra petigaste målgruppen – journalister och bloggare. Istället för att noga nischa sin nyhet och release så pumpar man ut breda nyheter ut till mängder av press.

Mitt råd är att ha samma tänk för innehåll i sociala medier även för våra pressmeddelanden för media och journalister. Jag tror att betydligt fler företag skulle få mer avkastning på sina insatser då. Ett pressmeddelande kan med säkerhet få flera olika rubriker och ingresser som lockar olika tidningar. Även bildmaterialet kan anpassas efter mediet och dess målgrupp.

När du ska nyhetsbearbeta tänkt på

  • vilka medier är den här nyheten intressant för? Vad i nyheten är intressant för dem?
  • Skapa vinkel och lyft det som är intressant för  målgruppen/mediet till rubrik och ingress
  • Gör nyheten kort, kärnfull och välanpassad
  • Ta bilder anpassade för nyheten. Har mediet som kan vara intresserad av nyheten särskilt bildspråk som du kan använda dig av?
  • Ta flera bilder och erbjud vissa av bilderna exklusivt