swedish phone numberI förrgår fick jag ett pressmeddelande om Svenska Turistföreningens nya kampanj ”The swedish number”. Enligt mig, en lysande kampanj.

Bara rubriken: Sverige är först i världen med att få ett eget nummer, gör att man som PR-fantast inser att räckvidden bland medier kommer att bli stor. Alltså bara där har man kommit långt.

Att man jobbat med sin storytelling gör ju kampanjen ännu snyggare. Kampanjen är nämligen hyllning till att Sverige för 250 år införde tryckfrihetsförordningen som en av Sveriges grundlagar. Sverige blev genom lagen första land i världen med en lag om tryckfrihet och denna innefattade att all information blev fullt offentlig för allmänheten och censuren avskaffades. Som ett sätt att hedra händelsen ger STF nu svenska folket möjlighet att uttrycka sina synpunkter till hela världen. Och hela världen att upptäcka alla sidor av Sverige.

Att innehållet av kampanjen sedan håller hela vägen knyter ihop det hela fint. Ett nummer dit hela världen kan ringa och vem som helst i Sverige kan svara. Idén till The Swedish Number grundar sig i tanken om att ge alla svenskar en chans att uttrycka sig och dela med sig av sitt Sverige. Själva kampanjen går ut på att Sverige, som första land i världen, får ett eget telefonnummer som alla svenskar hjälps åt att svara på. När någon ringer +46 771 793 336 (0771 Sweden) kopplas hen till en slumpvis svensk som anmält sig till att svara. Är det upptaget så kopplas samtalet vidare till någon annan. Vem som helst i Sverige med en smartphone kan anmäla sig som ambassadör. Man anmäler sitt intresse via The Swedish Number-appen där man sedan, via inställningarna till exempel kan styra när man vill vara inlog­gad. Via hashtagen #svaraförsverige på sociala medier kan man även uppmuntra andra att bli Sverige-ambassadör.

Applåd!