Video och rörligt material dominerar allt mer vår tid i de digitala medierna. Livesändningar är det som kommit det senaste och som fler och fler testar. Igår körde Facebook och Marc Zuckerberg  första Q&A live på Facebook. En succé!
You Tube har sett mer eller mindre likadant ut de senaste åren. Vare sig funktioner eller design har uppdaterat sig nämnvärt. Men i mars lanserade en app för livestreaming – You Tube connect. Livefunktionen är bara ett steg av fler som jag tror kommer framöver. You Tube har länge varit den tredje största sökmotorn men hur det ser ut i dagsläget vågar jag inte svara på.

När jag pratar om satsning med rörligt material och då främst på You Tube så är det vissa saker man bör tänka på. En grundregel är att fundera på incitamentet varför folk ska titta på filmen? När du har svaret så blir det lättare att skapa innehållet.

1. Enskild You Tube-strategi
Det vanligaste är att man använder You Tube för att hosta filmer på sin hemsida. Om man ska lyckas måste man tänka på You Tube som en egen fristående kanal och ta fram en strategi för content som målgruppen vill ha här.

2. Tänk tv-kanal
Tydliga koncept är viktigt för att lyckas. Inspireras av traditionellt tv-skapande. Återkommande avsnitt varje vecka, tydligt innehåll som inspirerar, gäster i programmet etc. Jamie Olivers Foodtube är ett exempel som man kan inspireras av.

3. Mobilt
Vi konsumerar den mesta filmen via vår smartphones. När man tar fram film måste man därför tänka på just detta. Till exempel ska filmen helst gå att se vertikalt så man slipper vända mobilen.

4. Inledningen är allt – eller i alla fall nästan
Satsa på inledningen. Några futtiga sekunder har man på sig att fånga tittaren annars överger man filmen. Var noga att följ upp filmerna ni skapar för att lära er till kommande produktioner. Var lämnar tittarna filmen och vad kan ni göra för att förbättra det?

Jag hittade även en sammanställning över You Tube-statistik som jag tycker ger en del nyttig info.

Boost_YouTube_Engagement_Infographic