I min värld har PR och HR alltid varit nära varandra. Just eftersom det bästa marknadsföringsverktyget är de egna anställda. De sprider budskap om sin arbetsplats när de pratar med andra, inte minst med sociala medier som verktyg.
Människorna är det starkaste och viktigaste ett företag har. Just därför bör employee advocacy marketing vara en del i företags affärsstrategi.

Spridning

Spridningen via de anställdas sociala kanaler som är egentligen en enkel matematisk ekvation. Om alla anställda i snitt har 150-200 vänner på Facebook och alla sprider nyheter från företaget så får man automatiskt en snabb räckvidd. Det finns också en trovärdighet i att de anställda sprider och visar stolthet för företaget de jobbar på.

Det finns mängder av orsaker till att anställda inte sprider saker som företag delar i sociala medier. Det kan vara att de inte trivs eller gillar chefen, att de inte vet att de får eller bör (det ska aldrig vara tvång!) eller att de helt enkelt inte gillar det som företaget delar. Första steget bör vara research för att svara på varför man inte delar för att sedan ta fram en åtgärdsplan

Bygg personliga varumärken

Att använda och lyfta personer internt i företagets kommunikation och PR-arbete är en viktig del för att människor att känna sig sedda. Bland den yngre generationen som är ännu mer måna om sitt personliga varumärke kan detta dessutom vara ett sätt att få dem att stanna längre. Jag brukar säga att ett företag är summan av de personer som jobbar där. Har du starka personliga varumärken blir också företagets varumärke starkare.

I vissa organisationer är detta lite tabu, att låta vissa personer synas mer än andra. Men som bekant är vi alla olika, vissa människor gillar rampljuset, tar för sig mer eller har extra drivkraft. Finns det fler av denna sort i ert företag – grattis. Använd så många ni kan.

Involvera

Att låta fler på företaget vara en del av stora interna processer eller få ta hand om företagets synlighet utåt är också viktiga strategiska beslut. Det är inte nödvändigtvis så att marknadsavdelningen som ska sköta instagram-kontot, inte om eldsjälen jobbar på lagret. Se personers drivkrafter istället för deras funktioner.