Jag brukar ofta återkomma till ordet tydlighet när jag föreläser eller skriver om kommunikation. För mig är det en nyckel till så mycket inom kommunikation. Tydlighet kan vara avgörande för att man lyckas nå fram eller inte, oavsett om det är i ett personligt möte, i en text eller i en bild.
I ett samhälle där vi överöses av information och där tiden är knapp är det ingen som orkar lyssna på komplexa varumärken. Så om jag får ge alla organisationer, företag och varumärken ett råd det kommande året – förenkla. Gör saker så enkelt och tydligt det bara går. Oavsett om det är internkommunikation, organisation, strategier eller strukturer.

Enligt rapporten Global Brand Simplicity Index™, framtagen av varumärkesbyrån Siegel+Gale, visar att just tydlighet och enkelhet ger resultat på lönsamhet och lojalitet. 1751 svenskar var med i rapporten och 41 procent svarade att att de är villiga att betala mer för en smidigare upplevelse. 61 procent svarar att det är högre sannolikhet att de pratar om och rekommenderar ett varumärke om produkten eller tjänsten är enkel att använda. Varumärken som inte ger enkla och lättförståeliga upplevelser gör stora ekonomiska förluster jämfört med liknande varumärke som levererar enkla lösningar.

Tid är pengar, och det har aldrig varit tydligare än idag. Varumärken som förstår det hela vägen kommer nå framgång.

Topp-10 i Sverige
Enligt rapporten rankar svenskarna följande varumärken som är bäst på att presentera sina varor och tjänster på ett enkelt och lättförståeligt sätt för kunderna.

1. IKEA

2. Google

3. ICA

4. Blocket

5. Clas Ohlson

6. Willys

7. Max Hamburgare

8. Lindex

9. Lidl

10. Adlibris

Längst ner på listan:

68. Budget

69. Puma

70. Bonnier

Information om rapporten Global Brand Simplicity Index™ publicerades på Dagens Analys.