Allteftersom så har de största sociala kanalerna börjat likna varandra – Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat. Funktioner kopieras och uttryckssätten blir lika. Det är en hårfin gräns, för även om vi gillar igenkänning så blir det tråkigt när allt är för likt. Vi orkar sällan lägga samma energi på alla kanaler, och bör inte göra det heller. När instagram stories lanserades försvann mycket trafik från Snapchat. Nu kommer även Instagram live, precis som Facebook live, och även möjlighet att gilla kommentarer. Företag måste ännu mer tänka på sin strategi – vilken är huvudkanalen? och vilket innehåll passar var?

Personligen anser jag att det finns tre kategorier av innehåll idag – realtid, redigerat och superlive. Många kanaler startade med känslan av innehåll som är realtid, men idag publicerar vi mer fina bilder, tänkvärda länkar eller annat som berör oss och får mycket likes och kommentarer.

Realtids content
Exempel på kanaler: Facebook stories, Instagram stories, Snapchat

Realtids content lever kvar, men inte i lika stor utsträckning. Det blir en bilddagbok som bygger din personliga story. Mottagaren tillåter/önskar fler bilder per dag, kravet på finishen är lägre och ljud är inget måste. Men tanken med innehållet och att den passar in i ”din dag i bilder” är ett måste. Alla klippen skapar en samlad bild av ditt varumärke.

Redigerat content
Exempel på kanaler: Facebook, Instagram, You Tube

Utvecklingen av redigerat content hänger absolut ihop med den tekniska utvecklingen. Bättre mobilkameror och lättare att föra över bilder från systemkameror. Redigerat content måste fortfarande innehålla många parametrar som gör att det känns nära och aktuellt, men känslan och finishen måste vara proffsig. De är en av anledningarna till att redigeringsappar för att skapa bättre och snyggare bilder har exploderat.

Superlive content
Exempel på kanaler:Facebook live, Instagram live, You Tube live, Periscope

Superlive är en sorts motreaktion, eller om man vill, en naturlig utveckling av innehåll i sociala medier. Det är vad vi ser i kanaler som Instagram live och Facebook live. I superlive content vill vi ha en oredigerad känsla. Här är våra krav på finishen låg men kravet på äkthet desto större. Vi vill ha ljud och bild i innehållet. Superlive content kräver en ännu större planering och tanke. Jag brukar kalla det planerad spontanitet.

Gemensamt för de här delarna är en röd tråd, tillsammans skapar de bilden av ditt varumärke i sociala medier.