Många företag använder sig av hashtags idag, men oftast helt utan ett tanke och strategi. Min uppfattning är att många oftast hashtaggar för att öka inläggets synlighet och för att få fler som gillar eller kommenterar. Vilket i sig inte är fel om man funderar på vem man vill nå och varför.

Hashtag lokalt eller globalt
Vi säger att du driver en lokal restaurang eller butik. Du lägger upp ett inlägg med bild på dagens lunch – något som är högst relevant för alla i närområdet och kanske i kommunen. Ändå är det många företag som återkommande använder sig av engelska eller japanska hashtags till sina inlägg. I min värld är det att skapa relation med helt fel målgrupp och är definitivt inte något som bidrar till ens affär. Lokalt företag, använd svenska hashtags. Om du däremot är en e-handel som är verksam på fler marknader då är den helt naturligt att titta både på engelska och andra hashtags på lokala språk.

Strategisk användning av hashtags
Jag brukar föreslå att man ska välja ut cirka 15 hashtags som ligger nära ens verksamhet som man använder på sina inlägg. Dessa hashtags ska ju också koppla ihop med de bestämda kommunikationsområden man har valt för sina sociala medier. Något som man väljer i sin strategifas.

Lägg hashtags som första kommentar
Varför? Helt enkelt för att det är snyggast så. Men också för att om hashtags ligger i bildtexten så tar det mer fokus än själva bildtexten. Det handlar både om färgen som är blå men också att tecknet gör att det sticker ut. Ögonen dras dit helt enkelt.

Varumärkeshashtag
Mitt förslag är alltid att man ska skapa en hashtag där användarna själva kan fortsätta storyn om ditt varumärke. En hashtag som inte är för nära själva varumärket men som ändå är kopplat till det. Ett exempel på en bra hashtag för en kampanj är till exempel #delaencoke som Coca Cola gjorde, eller #gannigirls som ständigt lever och låter tjejer som använder klädvarumärket både inspireras och känna att man tillhör en grupp.