När jag föreläser så använder jag mig ofta av olika exempel på företag som jag tycker gör ett väldigt bra jobb i sociala medier. Cirkusfabriken, en barnbutik som både är e-handel och fysisk butik, är enligt mig ett föredöme hur de arbetar. Jag har gjort en intervju med Johanna som är grundare och ägare av Cirkusfabriken kring hur de tänker och arbetar med sina sociala medier. En ganska lång intervju men med bra tips och tankar från ett företag som är är duktiga på det dem gör.

Johanna valde att starta Cirkusfabriken hösten 2014.Hon hade alltid drömt om att driva eget. Att det blev inriktat på just barn är egentligen en slump. Hon hade själv inga barn men det fanns vid den tiden få unika barnbutiker på nätet. Hon ville skapa en barnbutik med ett sortiment för den medvetna föräldern. Föräldrar som gillar unika produkter, fina detaljer och som är kräsna. Dessutom var den personliga känslan viktig. Hon hade ett tydligt koncept från början och det har inte förändrats speciellt sedan dess.

Intervju finns med i sin helhet, och jag rekommenderar att läsa den, men jag har valt ut några extra bra insikter från Johanna och Cirkusfabrikens arbete med sociala medier. Idag har Cirkusfabriken över 22 000 följare på Instagram, men redan innan butiken öppnade hade Johanna samlat ihop 4000 följare.

Utvalt från intervjun

– Johanna om att planera i sociala medier
Vi försöker alltid planera en vecka fram i tiden. I början av varje vecka diskuterar vi vad vi borde lyfta, bollar idéer och fotar. Vi har ofta en mapp med bilder som är redo att läggas ut. Men vi är också väldigt spontana. När det är stora kollektionssläpp, när julen närmar sig eller om det är andra större evenemang på gång börjar vi planera i god tid och har alla inlägg till våra sociala medier klara när dagen kommer. Då lämnar vi gärna inget åt slumpen.

– Johanna om konvertering
Den kanal som konverterar bäst är utan tvekan Instagram. Vi säljer mer genom Instagram än våra andra kanaler som Facebook, blogg och nyhetsbrev tillsammans.

– Johanna om att få ambassadörer till sitt varumärke
I alla våra kanaler uppmanar vi våra kunder att visa upp sitt köp och tagga sina bilder. I alla paket skickar vi med en lapp där vi uppmanar kunden att visa upp sitt köp. Jag tror att det har gett viss effekt. Vi är även duktiga på att gilla, kommentera och dela kundernas bilder.

– Johannas val av redigeringsappar
VCO för bildtonalitet, och Cava för färdiga malla för Instagram, Snapchat och Facebook.

– Johannas tre bästa tips
1. Hitta din nisch och ditt alldeles egna bildspråk i sociala medier. Kopiera inte andra och var inte rädd för att bli personlig.

2. Tänk kvalitet istället för kvantitet.

3. Sälj inte ut ditt varumärke genom att delta i olika give aways, utlottningar och följtåg för att få så många följare som möjligt. Hitta andra sätt att få trogna följare på.

______________________________________________________________________

Hur har du arbetat med sociala medier sedan start?

Jag startade ett Instagram-konto samma dag som namnet Cirkusfabriken kom till. Sedan började jag lägga ut bilder för att väcka nyfikenhet. Jag följde mammor som jag tyckte stämde överens med min målgrupp och knöt kontakter. Jag var oerhört aktiv i början.

Jag var även väldigt noga med vilken typ av bilder jag la upp för att förmedla rätt känsla. Jag kunde sitta och planera mitt Instagram-flöde i timmar. Vilka bilder som skulle läggas ut och i vilken ordning. Innan jag öppnade upp Cirkusfabriken hade jag över 4000 trogna följare. Jag hade lyckats skapat en nyfikenhet kring mitt varumärke som jag tror är jätteviktigt i en uppstart.

Hur ser er strategi ut?

Vårt största fokus ligger på Instagram och vi har en tydlig strategi för hur vi jobbar. Varje vecka försöker vi ha en plan för vad vi ska lägga ut och när. Ofta har vi bilder som ligger på kö för att publiceras. Vi funderar mycket på vilka produkter vi vill lyfta och hur. Vi försöker även planera när vissa bilder passar bättre att publicera än andra.

Vi har som mål att publicera tre bilder om dagen, även om det inte alltid blir så. Vi försöker till största del använda bilder som vi själva tar eller som kunderna delar med sig av. För oss är det även viktigt att bilderna har ett visst bildspråk och en känsla som stämmer överens med vårt varumärke.

På Instagram Stories lägger vi ut bilder som berättar vad vi gör. Dessa bilder har ofta lite ”bakom kulisserna”-känsla. I början var vi inte så noga med vad vi slängde ut på Stories, men vi börjar förstå att bilderna ger för effekt och försöker utnyttja det på ett bättre sätt. Vårt mål är att skapa snyggare, roligare stories som kunderna inspireras av och som skapar en nyfikenhet på våra varor, varumärket och oss som står bakom.

Förutom Instagram använder vi oss av Facebook och en blogg. Vi kan bli betydligt bättre i båda dessa kanaler. Än så länge har vi inte lyckats hitta rätt sätt att nå ut till våra Facebook-följare. Vår blogg får kärlek och omtanke i perioder men glöms allt för ofta bort. Vi har planer för båda kanalerna men tiden räcker inte till tyvärr.

Vilken kanal konverterar bäst? 

Den kanal som konverterar bäst är utan tvekan Instagram. Vi säljer mer genom Instagram än våra andra kanaler som Facebook, blogg och nyhetsbrev tillsammans. Bloggen konverterar bra i perioder och där finns mycket mer att hämta.

Vad upplever du är största skillnaden på din publik på Instagram och Facebook? 

På Instagram har vi en helt annan personlig koppling till våra följare. Följarna är engagerade, kommenterar och gillar. Vi får direkt respons på allt vi lägger ut. På Facebook har vi mycket svårare att nå ut. De flesta som följer oss på Facebook är personer i vårt närområde som brukar handla i vår fysiska butik och inte online. På Instagram är det tvärtom.

Sponsrar ni mycket?

Vi sponsrar oerhört lite. Någon gång i månaden på sin höjd.

Hur har ni jobbat med att få folk att bli ambassadörer och sprida ordet om er? 

Vi jobbar förvånansvärt lite med influensers och bloggare. Många sprider ordet om oss eftersom de är nöjda och gillar vårt koncept. Vi är och har alltid varit väldigt personliga i vår kommunikation med kunderna. Många kunder har vi blivit vänner med tack vare Instagram. När vi skapar ett personligt band är det större sannolikhet att kunden att sprida ordet vidare.

I alla våra kanaler uppmanar vi våra kunder att visa upp sitt köp och tagga sina bilder. I alla paket skickar vi med en lapp där vi uppmanar kunden att visa upp sitt köp. Jag tror att det har gett viss effekt. Vi är även duktiga på att gilla, kommentera och dela kundernas bilder. Enkla kommentarer som ”Vad fint det blir med mattan”, ”Hoppas kläderna du köpte passade bra” och så vidare. Det gör att kunderna känner sig sedda.

Finns det någon ny kanal som du funderar på? 

Inte just nu, vi har fortfarande mycket att lära och utveckla i de sociala medier vi använder idag. Men, vi är helt medvetna om att vi bör börja använda oss mer av rörlig bild. Att publicera klipp på youtube, göra små filmer och så vidare. Det är något vi jobbar på och hoppas kunna göra mer av framöver.

Har ni mål i sociala medier som ni följer upp kontinuerligt?

Faktiskt inte. Vi jobbar inte mot några mål förutom att det vi publicerar i sociala medier ska locka till köp, inspirera och stärka varumärket. Självklart följer vi hur mycket vi har sålt via våra kanaler varje månad och försöker analysera vad vi gjort rätt och fel. Vi försöker även följa upp vilka bilder som gett mest effekt. Men jag upplever att detta har blivit allt svårare sedan Instagram ändrade sina algoritmer. Vi kan publicera superfina inlägg som knappt får några gilla-markeringar alls. De försvinner i mängden.

Använder ni någon tjänst som hjälper er med publicering?

Vi använder några olika bildredigeringsappar, bland annat VCO. Vi har även fått upp ögonen för en app som heter Canva som har flera tusentals färdiga mallar för bland annat Instagram, Stories och Facebook. Finns både som app och på datorn.

Planerar ni mycket innehåll i förväg? Hur ser den processen ut? 

Vi försöker alltid planera en vecka fram i tiden. I början av varje vecka diskuterar vi vad vi borde lyfta, bollar idéer och fotar. Vi har ofta en mapp med bilder som är redo att läggas ut. Men vi är också väldigt spontana. Vi har olika bakgrunder som vi fotar Instagram-bilder mot och ibland strax innan lunch kan vi säga ”Har vi något att lägga ut?”. Har vi inte det så fixar vi en bild.

När det är stora kollektionssläpp, när julen närmar sig eller om det är andra större evenemang på gång börjar vi planera i god tid och har alla inlägg till våra sociala medier klara när dagen kommer. Då lämnar vi gärna inget åt slumpen.

Jobbar ni övrigt med marknadsföring på något sätt? Vilka kanaler i så fall? 

Nej, vi har valt att lägga allt vårt krut på sociala medier, främst Instagram. Så länge vi tycker att Instagram ger den effekt som vi vill ha så funkar det för oss.

Ni har både webbshop och fysisk butik. Märker du att de driver trafik till varandra? 

Ja absolut! Vår fysiska butik är väldigt mycket vårt ansikte utåt. Eftersom vår butik ligger i en väldigt unik miljö och är unik i sitt slag försöker vi hela tiden väcka en nyfikenhet för butiken. Vi vill få folk att besöka den. Butiken stärker bilden av vårt varumärke.

Vi märker ofta att kunder har åkt en bit för att besöka oss, speciellt på sommaren. Många kunder berättar att de följer oss på sociala medier. Det händer även ofta att folk kommer in och blir förvånade när de förstår att de är i vår fysiska butik. ”Er har jag handlat massor av på nätet”, kan de säga. Det är jättekul.

Dina tre bästa tips!

1. Hitta din nisch och ditt alldeles egna bildspråk i sociala medier. Kopiera inte andra och var inte rädd för att bli personlig.

2. Tänk kvalitet istället för kvantitet.

3. Sälj inte ut ditt varumärke genom att delta i olika give aways, utlottningar och följtåg för att få så många följare som möjligt. Hitta andra sätt att få trogna följare på.

Besök Cirkusfabriken på Instagram eller webben och inspireras.