I en ny intervjuserie med små och mellanstora företag försöker jag lära mig så mycket som möjligt kring hur de arbetar med sociala medier. Första intervjun var med barnbutiken Cirkusfabriken, och nu är det dags för varumärket NICK’s.

NICK’s producerar snacks som aldrig innehåller tillsatt socker. Produkter som inte bara är goda, utan också bra för dig och de människor du älskar. NICK’s är ett ungt och modernt företag med tydligt fokus på sociala medier. På kort tid har de etablerat sig som ett helt nytt varumärke. I somras blev företaget dessutom första varumärke på över 40 år att ta sig in på ICAs 10-topplista bland sålda chokladstycksaker.  Om ett varumärke lyckas beror alltid på flera faktorer, men en del av framgångsreceptet är säkert strategiskt arbete med sociala medier

Hanna Granebring är marknadschef på NICK’S. Tydlig kanalstrategi, planering, målgruppsanpassning och mätning av resultat är något som Hanna arbetar med kontinuerligt.

Personligen tycker jag att NICK’S kamp mot socker är intressant grepp i sociala medier. Istället för att bara följa ett Instagram-konto så bjuder man in till att bli en del av en grupp med ett gemensamt uppdrag och mål – fight against sugar. Det skapar direkt ett större engagemang genom en större känsla av gemenskap och tillhörighet med varumärket.

Urvalt ur intervjun

Hanna om vilken kanal som konverterar bäst för NICK’S
Instagram Stories swipe-funktion.

Hanna om sponsrade inlägg i sociala medier
Alla uppdateringar på Facebook sponsras ut på grund av att algoritmen är så begränsande idag. På Instagram når vi fler organiskt och sponsrar därför enbart ut de inlägg som tas emot väldigt bra av våra följare med mål att öka följarbasen.

Hannas tre bästa tips?
1. Var tillgänglig! Social never sleeps. Var vaken, var beredd på att moderera, kommentera och var agil när det händer något i omvärlden som är relevant för ditt varumärke! Oberoende av om det är en kris eller en möjlighet att vara relevant – var tillgänglig på plattformen för att snabbt kunna agera.

2. Prioritera. Det krävs väldigt mycket innehållsproduktion bara för att ha en frekvent närvaro på Instagram och många företag har oftast svårt att allokera de resurserna. Välj de kanaler som är bäst passande för era affärsmål och stick to them! Prioritera att vara bäst på en eller två saker än medelbra på allt.

3. Prova dig fram! Ett tips som alla marknadschefer borde anamma, speciellt i stora organisationer. Lär er av hur mindre varumärken vågar för att pröva er fram. Fördelen med att arbeta på digitala plattformar är att mycket data är tillgänglig för dig och du kan enkelt ta ner och upp innehåll. Våga ab-testa med flera olika versioner för att se vilka som fungerar bäst mot din målsättning och målgrupp.

 

Hanna Granebring, marknadschef NICK’S

Intervjun i sin helhet

  • Hur jobbar ni på NICK’S med sociala medier idag? 
    Sociala medier är en stor del av vår marknadsföringsstrategi. Vi arbetar always-on på Instagram där vi uppdaterar löpande håller oss top of mind hos de som följer oss. Facebook nyttjar vi för att förstärka annan media, ofta för att öka räckvidd. All produktion som tas fram för Facebook annonseras också ut. För att kommunicera mot stakeholders och underhålla affärsrelationer nyttjar vi LinkedIn.
  • Vad är er största utmaning i sociala medier?
    Hitta direkt affärsnytta då vår försäljning främst sker i dagligvaruhandeln och inte online. Därför fokuserar vi på att bygga varumärket via digitala kanaler och då främst i sociala kanaler som Facebook, Instagram och LinkedIn. Det är viktigt för oss att kunna mäta varumärkeskännedom löpande under året för att se vad våra insatser (ROMI) ger tillbaka.
  • Kan du berätta kort om er strategi på Instagram och Facebook? skiljer den sig åt? Vilket innehåll lägger ni var?
    Vår Instagram-kanal bygger på user generated content och här vill vi inspirera till att delta i vår kamp mot socker och till att leva med hälsosamt. Det vill säga vi uppmanar våra följare att publicera bilder på våra produkter som vi sedan repostar på vår kanal. Det är mycket lifestylebilder men vi parerar också med produktnyheter och recept.
    Facebook handlar oftast om förstärkt räckvidd och denna köper vi oss oftast till. Den organiska räckvidden är så pass liten för oss på Facebook att vi måste se detta medie som en renodlad annonsplattform idag.
  • Hur ofta uppdaterar ni er strategi dvs hur flexibel är den?
    Vi försöker att ha en innehållsstrategi för varje kanal men är måna om att inte fyrkantigt förhålla oss till denna då funktioner och algoritmer uppdateras ständigt.
  • Var är ert övergripande mål med arbetet i sociala medier?
    Ökad varumärkeskännedom.
  • Har ni någon strategi över er visuella kommunikation i sociala medier?
    Ofiltrerat och personligt på Instagram Stories, crispy och inspirerande direkt i Instagramflödet. Vi strävar efter att skapa så mycket rörligt material som möjligt för Facebook då vi ser väldigt skillnad i räckvidd mellan statisk vs. rörlig bild på denna plattform.
  • Har ni mål i sociala medier som ni följer upp kontinuerligt? Hur ser denna uppföljning ut? 
    Vi har en Movement Tracker som mäter varumärkeskännedom från kvartal till kvartal. Utöver detta följer vi engagemangsrate och räckviddssiffror beroende på vad vi satt för målsättning på vårt innehåll.
  • Har ni något minimum eller max på hur många inlägg ni postar? 
    Vår ambition är 1 gång/vecka på Facebook och cirka 3 gånger/vecka på Instagram.
  • Vilken kanal konverterar bäst för er?
    Instagram Stories swipe-funktion.
  • Vad upplever du är största skillnaden på din publik på Instagram och Facebook?
    Eftersom vi främst lever på organisk räckvidd på Instagram så är vår publik där mer engagerade och kärleksfulla. På Facebook når vi oftast nya människor i vår primära målgrupp och därför ställer de mer detaljerade frågor om innehåll, sötning, distribution etc.
  • Sponsrar ni mycket? Någon strategi kring det?
    Alla uppdateringar på Facebook sponsras ut pga. att algoritmen är så begränsande idag. På Instagram når vi organiskt fler och sponsrar därför enbart ut de inlägg som tas emot väldigt bra av våra följare med mål att öka följarbasen.
  • Jobbar ni något med ambassadörer i sociala medier?
    Vi arbetar strategiskt med micro-influencers/ambassadörer och har specifikt allokerat en del av marknadsföringsbudgeten för att engagera och underhålla dem med varuprover frekvent under året. Vi gör mer sällan produktplaceringar hos större influencers utan tror på långsiktiga samarbeten med ett par utvalda mellanstora konton.
  • Använder ni någon tjänst som hjälper er med publicering?
    Inte i dagsläget mer än Facebooks egna publiceringsverktyg.
  • Planerar ni mycket innehåll i förväg? 
    Vi har en innehållskalender som sträcker sig en månad framåt för Facebook och arbetar mer ad hoc på Instagram.
  • Finns det någon kanal som ni planerar att ta steg ut i snart?
    Inte i dagsläget men vi håller oss uppdaterade om vart vår målgrupp befinner sig någonstans. Vi tror på färre men värre i urval av sociala medier för företagskonton.
  • Hur förbereder ni er när ni ska ta steget ut i en ny kanal?
    Prioriterar strategiarbetet och frågar oss själva mer än en gång om vad målsättningen med närvaron är. Vi är ett litet företag och provar oss vanligtvis fram när vi ska ge oss in i något nytt.
  • Dina tre bästa tips?
    1. Var tillgänglig! Social never sleeps. Var vaken, var beredd på att moderera, kommentera och var agil när det händer något i omvärlden som är relevant för ditt varumärke! Oberoende av om det är en kris eller en möjlighet att vara relevant – var tillgänglig på plattformen för att snabbt kunna agera.
    2.  Prioritera. Det krävs väldigt mycket innehållsproduktion bara för att ha en frekvent närvaro på Instagram och många företag har oftast svårt att allokera de resurserna. Välj de kanaler som är bäst passande för era affärsmål och stick to them! Prioritera att vara bäst på en eller två saker än medelbra på allt.
    3. Prova dig fram! Ett tips som alla marknadschefer borde anamma, speciellt i stora organisationer. Lär er av hur mindre varumärken vågar för att pröva er fram. Fördelen med att arbeta på digitala plattformar är att mycket data är tillgänglig för dig och du kan enkelt ta ner och upp innehåll. Våga ab-testa med flera olika versioner för att se vilka som fungerar bäst mot din målsättning och målgrupp.