För ett par år sedan pratade jag om att bildens betydelse är allt. Hur visuellt innehåll var mer eller mindre det enda som spelade någon roll (ja, nästan). Jag uttryckte mig ordagrant ”bilden är en dörröppnare för att få folk att vilja läsa din bildtext”. Det är i och för sig fortfarande sant, bilden är det första vi ser först och den fångar vår blick eller inte.

Vad jag också sa var att långa bildtexter var meningslöst, att folk inte orkade trycka på ”läs mer”. Istället skulle det vara kort och koncist, direkt få fram vad man vill säga. Men jag tycker att vi ser en trend som går rakt emot det nu. Vi har tröttnat på ytligheter.

Ser vi en bild vi tycker om så vill vi veta mer om den. Få ett djup, en känsla, en story bakom. En platt bildtext, en emoji som inte säger något, gör att vi scrollar vidare utan att reagera och agera. Det känns ibland som att långa bildtexter till och med ger fler interaktioner och att få kommentarer och delningar på ett inlägg utan en bra bildtext är mer eller mindre omöjligt.

Vi bör alltså tänka mer djup. Varje inlägg ska ha ett riktigt syfte, vara en story i det lilla och i det stora. En micro-blogg som ger ett avtryck som består.