Hundar är mitt största fritidsintresse. Tidigare var det hästar, men numera är det hundar jag gillar att träna, utbilda, lära upp, förstå, kommunicera och till slut bli ett team. Det lär, och har lärt mig, massor om mig själv men också om kommunikation generellt. Jag har tagit med mig många lärdomar från min häst- och hundträning in i yrkeslivet. Nu senast lyssnade jag på Ridpodden, där tre viktiga T:n diskuterades, tid, träning och timing. Jag insåg snabbt att mina gyllene T:n för att nå framgång är fyra – något som också är direkt applicerbart på yrkeslivet eller när du startar bolag.

Tid – Träning – Test – Timing

Träning
Det krävs enormt mycket träning för att bli bra inom en ny bransch eller yrke. Men det krävs också fortsatt träning för att bibehålla sin utvecklingskurva. Sluta aldrig träna, på gamla saker och nya!

Tid
Tid kan menas detsamma som uthållighet. Startar du ett nytt företag visar många case  att tid och uthållighet krävs, ofta är det första tredje året som saker flyger ordentligt. Tid menar också fysiska timmar till att jobba aktivt med det du vill nå framgång i.

Test
Trial and error, A och B-testa. Magkänslan måste provas på riktigt – först då kan vi se om det håller. Hela vägen. Många vågar inte testa av rädsla att göra fel. Men det måste få bli fel för att det ska kunna bli rätt.

Timing
I träning med hundar så är timing oerhört viktigt för att belöna rätt beteende, eller för att kanske korrigera fel. I yrkeslivet kan timing handla om när en startup lanseras,  är fönstret öppet? Är man för tidig på det eller har någon annan hunnit före? Timing handlar också om att läsa tendenser i samhället för att lyckas skapa framgång, viral succé eller en PR-kampanj. Timing är kanske mer viktigt idag än någonsin tidigare.