Egentligen borde det vara självklart att använda sociala medier för att hitta nya kunder och uppdrag, ändå är det bara 48 procent av de nordiska företagen som gör det. Siffran har i och för sig stigit från 36 procent på bara ett år visar en undersökning från Regus. Tyvärr framgår inte vilken typ av företag som är delaktiga i undersökningen. Jag antar att B2B-företagen drar ner siffran ganska rejält, och i så fall är 48 procent ganska bra.

Hur kan man använda sociala medier för att hitta nya kunder?

  • Sociala medier handlar om att nätverka. Ett stort nätverk ger fler öppningar till nya kunder och uppdrag.
  • Sociala medier hjälper till att erbjuda kunderna det de behöver vid rätt tidpunkt.
  • Research – ta reda på vad du tycker kunden behöver hjälp med och erbjud dem ett upplägg.
  • Man kan ge mervärde till sina kunder i sociala medier.
  • Det är större chans att man kommer ihåg en person som är socialt aktiv än en som inte är det. Detsamma gäller företag.
  • Personifiera ditt företag genom att använda medarbetare utåt i sociala medier. Man litar mer på individer än på företag.
  • Gör bra saker och visa det, i sociala medier får det spridning.

Det bästa sättet att få uppdrag via sociala medier (och även IRL) är att visa sin kunskap och sitt engagemang. Om man svarar på andras frågor och bjuder på tid och kunskap, skriver egna intressanta inlägg, tipsar och ger råd om personer, sajter, nyheter och annat så kommer man att framstå som expert på sitt område och skapa förtroende långt innan man har träffat de potentiella kunderna eller uppdragen. Sociala medier handlar om att bygga relationer och därmed ett intresse i andra människor och en nyfikenhet att ta reda mer om dem.

Har du fler tips på hur man kan använda sociala medier för att hitta nya kunder och uppdrag?