Facebook lanserade igår Facebook Messenger, en fristående meddelandeapplikation, som ska göra det möjligt att skicka meddelandet direkt till sina vänner på mobiltelefonen.  Än så länge finns applikationen bara i US app store men kommer förhoppningsvis att släppas i Sverige inom kort. Den svenska marknaden erbjuder en rad olika mobiltjänster som har samma funktioner som Facebook Messenger och tyvärr tror jag inte att Facebook Messanger är så revolutionerande som många hoppas. Applikationen har än så länge betyget på 3,5 av 5 i US app store.

Vad kan man göra med Facebook Messenger?
– skicka och ta emot meddelanden (inklusive chat) till och från alla sina kontakter.
– Gruppmeddelande
– Gps-position med meddelande
– Bifoga foton med meddelande

Personligen tycker jag gps-funktionen är en spännande del av applikationen. Tanken är att genom att dela positionen med varandra kan man enkelt hitta personer i sin närhet och istället ses IRL. Varje meddelande taggas med positionen varifrån det är taggas, vilket sparas i meddelandehistoriken. Gps-funktionen går givetvis att stänga av.

Enligt flera amerikanska webbsidor tillåter Facebook Messenger att man skickar meddelanden till telefonens kontakter även om de inte är i Facebook-vänner, något som jag tycker låter ganska konstigt. Enligt bland annat Addictivetips kommer de som inte är Facebook-kontakter få ett SMS från ett slumpmässigt nummer. Applikationen låter dig också välja om du vill texta dina Facebook-vänner på mobilen eller skicka dem ett meddelande på Facebook.