För någon vecka sedan lanserade Facebook ett nytt insight-verktyg – ”Facebook new insight” som ska underlätta för företag att utveckla sin närvaro på Facebook. Facebook-insight är redan idag ett mycket bra verktyg för att få förståelse och kartläggning av fansens aktivitet på företagets Facebook-sida. Det är viktigt för företagen att sluta mäta antalet fans och istället mäta engagemanget. Det är också viktigt att ta reda på varför de följer företaget på Facebook. för det är först då man kan optimera sina inlägg.

”Personer som pratar om detta”
En av de största nyheterna med Facebook new Insight är ”pratar om detta” som visar konversationer som sker om företaget och företagets Facebook-sida. Det kan till exempel vara; dela, gilla eller kommentera en uppdatering, OSA till ett event, nämna eller gilla Facebook-sidan.

Det som jag gillar mest med ”personer som pratar om detta” är att det belyser hur viktigt det är att få spridning på sitt budskap, längre än till just bara till de fans som följer sidan. Det är ingen nyhet att word-of-mouth bland vänner är det viktigaste och kraftfullaste sättet för att få ut företagets budskap. Vi litar på vårt nätverk och det gör att spridning i fansen nyhetsflöde är en viktig nyckel för att öka medvetenheten, skaffa nya kunder och framför allt för att öka försäljningen. Enligt en undersökning av comScore visar att fansens vänner ofta är en mycket vanligare kundgrupp än fansen själv. Till exempel är Starbucks fans och deras vänner en mycket större kundgrupp än övriga konsumenter, förutom att de spenderar 8 procent mer i butikerna så omsätter de 11 procent med än en genomsnittlig Starbucks-kund.

Hur konverserar du med företags-sidor på Facebook?
Jag har frågat mig själv många gånger den senaste tiden hur ofta jag aktivt väljer att gå in på en företags-sida som jag gillar, eller faktiskt hur ofta jag ens går in på någon av mina vänners profilsidor. Tillfällena är ganska få, och ofta beror det på nyfikenhet, händelse som jag vet har hänt och som jag vill följa upp eller information som jag inte vill missa. Det finns siffror som visar att 87 procent av alla fans på en Facebook-sida går aldrig in på sidan efter att det att de gillat den. Undersökning visar att användarna är 40 till 150 gånger mer benägna att konsumera innehåll i nyhetsflödet än att besöka företags-sidan.

Hur konverserar du på Facebook, mest i nyhetsflödet?