När Facebook kom var att starta en grupp det självklara valet för alla företag som vågade sig ut i sociala kanaler. Sen kom företagssidor och företagens roll i sociala medier blev tydligare.

Styrkan med grupper är att man som gruppägare kan få direktkontakt med medlemmarna via meddelande. Facebook gjorde under 2010 en stor förändring av grupper. Det här för att göra det enklare att skapa mindre grupper för särskilda vänner och tillfällen. Den största skillnaden i förändringen var att Facebook gjorde det möjligt att bli tillagd i en grupp utan att man behövde be om det, eller ens ge ett godkännande. Tanken var att grupper skulle bli forum för att sprida bilder och diskutera bakom lyckta dörrar. Ett steg i processen om mer sekretess på Facebook. Grupper skulle bli ett forum för fotbollslaget, tjejgänget eller en grupp för familjen att publicera foton från resan som mormor, farmor och andra utvalda vill ta del av.

Olika grupper
Eftersom det finns tre variationer av grupper – öppen, sluten och låst, finns det också många olika möjligheter. Hemliga grupper är perfekta för möhippor och överraskningfester, som man inte vill ska synas att man är medlem i. Slutna grupper är till för information där man själv vill styra vilka personer som ska få gå med, och öppna grupper är till för alla.

Jag brukar förespråka grupper för företag – som en sorts lightversion av intranät eller för särskilda intressegrupper internt. Det kan handla om intressegrupper som den årliga skidresan, projektledar-gruppen eller för fredags-fikan. Det blir lätt-tillgängligt eftersom de allra flesta redan finns på Facebook. Jag vet att till exempel att Taxi Göteborg använder sig av en sluten grupp för sina taxichaufförer- där delar förarna med sig av trafikinformation, tankar och åsikter, samtidigt som huvudkontoret kan sprida interninformation och andra viktiga nyheter.