Att sälja en frukost

Förra tisdagen så sände SVT UR ett program om reklamvärlden där man får följa två byråer i arbetet med en pitch. Byråernas gratisarbete i samband med en pitch var ganska omdiskuterat för ett par år sedan. Även om pitcher och upphandlingar oftast är en nervkittlande, spännande, ångestladdad och ofta extremt rolig process. Så är sällan gratisjobb något som gynnar byråerna och medarbetarna. Det här ledde till att Komm och Sveriges Annonsörer 2011 fram riktlinjer kring hur en pitch ska genomföras. Riktlinjerna syftar till att alla ge byråer som uppdragsgivare en gemensam hållning till hur en pitch och upphandling ska genomföras. Principen är att byråerna ska bli bedömda på meriter, förståelse för uppdraget och lämplighet baserat på utförda uppdrag, men inte bjuda på gratisjobb för att vinna ett uppdrag.

I programmet som SVT UR sänder så är det Subway som vill genomföra en kampanj inriktad på att förändra unga vuxnas frukostvanor. Reklambyråerna WDCW och McKinney får några dagar på sig att ta fram koncept- och kampanjförslag.
Enligt mig är programmet  inte särskilt verklighetstroget med den svenska reklamvärlden. Filmklippet syftar till att göra bra tv och dramatiken är till sin spets. Men en inblick i reklamvärlden ger den förvisso även om vissa delar ska tas med en nypa salt. Vad tycker du, hiss eller diss?