tips för lyckad PR-kampanj

Jag insåg för ett tag sen att jag jobbat aktivt med marknadsföring i över 10 år. Det har hunnit hända en del på de här åren. När jag kontaktade bloggarna på den tiden var det något unikt både för bloggarna och bland byråer. Jag har till och med träffat några bloggare som minns mig som ”den första pr-konsulten som kontaktade dem”. Något jag är stolt över. Men omvärlden förändras och så även hur vi når ut med våra pr- och kommunikationskampanjer. Därför så fundera jag ibland över vad som är viktigt när man tar sig an en ny kampanj. Vad är avgörande för att lyckas?

Enkelt är oftast bäst
Många gånger försöker vi krångla till det vi håller på med. Jag upplever ofta att det bästa idéerna är enkla. Vrid och vänd inte på idéerna utan nöj er med enkelt och kärnfullt. Tydlighet är en nyckel till framgång på många sätt.

Reaktiv kampanj – agera snabbt
De bästa kampanjerna är ofta svar på saker som hänt runt omkring. Ibland är snabbhet med andra ord nyckel till en framgångsrik kampanj.  Det kan vara offentligt svar på en kritisk kund, annonser på ett politiskt uttalande (exempel stockholms flygbussar) eller ironi av ett omtalat tv-program. Mitt råd – agera. Vänta inte till imorgon.

Omvärldskoll

Om du inte känner till vad som händer runt omkring, vad din konkurrenter gör eller har koll på vad som gjorts tidigare så är det svårt att lyckas. Att vara påläst och ha kunskap är en nyckel till framgång. Inte minst för att parera eventuella hinder som kan dyka upp.

Synkronisera
För PR och spridning i sociala medier är timing ofta en avgörande faktor. Dålig timing är med andra ord en vanlig orsak till att kampanjer inte når framgång. Viss timing är chansning men det finns mycket som vi kan påverka. I det här fallet tänker jag på timing när budskapet sprids och när det finns i butik. I PR-sammanhang så är vi vana att alltid bearbeta långt i förväg och ibland så blir det likadant när vi bearbetar bloggar och digitala kanaler som går betydligt snabbare. Ser vi något vi vill ha så vill vi direkt klicka oss in ock kunna köpa det. Finns det inte tillgängligt så har man i alla fall hälften av gångerna förlorat en kund.

Ambassadör efter målgrupp
Ambassadörer är viktig pusselbit i dagens kampanjer.  Får du rätt ambassadörer att sprida ordet så kommer mycket av sig självt. Var därför noga när du väljer ut dina ambassadörer och lägg hellre vikt vid några få än för många. Räckvidd är bra, men hellre lägre räckvidd till rätt målgrupp än hög räckvidd till mottagare som inte är relevanta.

Samma budskap överallt – glöm inte the basics
Det kan låta givet, men jag vet inte hur många gånger som jag fått en inbjudan utan en relevant hashtag, eller där man glömt att lägga ut informationen på hemsidan, Facebook-sidan eller My Newsdesk. När vi arbetar med att sprida budskap så vill man snabbt veta mer. När vi googlar är det viktigt att rätt och trovärdig information dyker upp. För att göra det enkelt för mottagaren så ha alltid en adress att hänvisa till där det finns mer information.

Det handlar inte om dig – det handlar om dem
Med den insikten så är det lättare att få en kampanj att lyckas. Det är inte vad du vill säga utan vad publiken vill säga. Hur kan du formulera det du vill säga så att det attraherar tidningar, bloggare, ambassadörer och publiken. Hur kan du skapa något spännande där det inte lyser igenom att det enda du vill är ”kom och köp”.

Ett högre syfte
I dagens samhälle så lyckas man inte om man lanserar en produkt eller kampanj som inte är genomtänk. Med det menar jag att konsumenter är kräsna. Vi vill att företag ska vara godhjärtade, tänka på miljön och omvärlden – kännas äkta helt enkelt. Så när du lanserar din produkt och gör din kampanj, glöm inte att ha hjärtat på rätt ställe.