tips för nyhetsbearbetningAtt nå journalister med en nyhet idag är inte samma som för ett par år sedan. Då var det telefonen och pressmeddelandet som var pr-konsultens bästa vän. Pressmeddelandet fyller fortfarande en viktig funktion. I en tid där journalister är mer tidspressade än någonsin används pressmeddelandet ofta rakt av. Här kommer några tips på vägen när du ska bearbeta journalisterna med dina nyheter.

Undvik att ringa
När jag började jobba så skickade vi alltid ut ett pressmeddelande och därefter ringde vi upp utvalda journalister och följde upp. Detta inte lika populärt idag. Journalister är ofta väldigt stressade och att prata i telefon är något som de helst undviker. Framför allt från ”övertrevliga” personer som vill sälja in en nyhet. Sen finns det givetvis fall där det passar bättre att ringa och det är kanske då man har en nyhet som är av mer känslig karaktär. Men rekommendationen är ändå alltid att skicka ett mail först för att inleda dialogen och se om de vill veta mer.

Du är inte en telefonförsäljare
Om man nu tar kontakt med en journalist eller bloggare så är du ingen säljare utan en inspiratör. Var inte överdrivet säljig eller käck. Skaffa dig en personlig relation med utvalda journalister istället så de vet vem du är när du tar kontakt. Tänk på att nyheten ska vara relevant för journalisten, sälj inte en bil till en matredaktör. Om du kommer med relevanta nyhetstips till en journalist så har du en lägre tröskel nästa gång du har något att berätta. Det handlar om förtroende.

Teamwork? 
Pr-konsultens roll blir allt viktigare, om inte annat i att kunna vinkla nyheten på rätt sätt. Förr så kunde man ringa upp journalister och snacka om en nyhet för att få fram en vinkel som kändes bra. Ett typ av teamwork. Numera är det mycket sällan en journalist har tid för det. Därför bör du komma på nyhetsvinklen och sen pitcha den.

M E R fokus på bild
Den här punkten är kanske en av de viktigaste och som många missar. Vi lever i bildens tidsålder även när vi bearbetar medier. Det vill säga – mindre fokus på text och mer fokus på bild. Bilden har aldrig varit så viktig som nu. En mindre bra nyhet med riktigt snygga bilder kan få maximalt utrymme. Precis som en riktigt bra nyhet med en tråkig bild kan få mindre utrymme än det förtjänar. Tänk nytt i bildväg och använd en duktig fotograf. Bilder som skickas med en nyhet ska vara anpassad efter nyheten. Lär dig också om tidningen eller bloggarens bildspråk så du kan anpassa bildtonen efter mediet. Kanske kan du erbjuda vissa bilder exklusivt till något medie eller bloggare? Glöm inte heller att skicka med bilder som anpassade storleksmässigt för sociala medier, t.ex Instagram.

Citat
Glöm inte citaten. Ett citat gör en text levande och ett slående citat kan ge medialt utrymme. Därför är citaten värda extra tid och engagemang. Glöm inte heller rubriken, det är där du fångar uppmärksamheten.

Information direkt i mailet
När du tar kontakt med mail och pitchar din nyhet så tänk på att presentera den kort och koncist direkt i mailet. Gör inte heller misstaget att enbart skicka bilder som man kan ladda ner via en länk, lägg bilderna lågupplösta direkt i mailet så att journalisten snabbt kan få en uppfattning om vad  det rör sig om. Detta är extra viktigt om du till exemeple informerar om en ny kollektion.

Pitcha nyheten via sociala medier
Twitter är journalisternas verktyg. Varför inte pitcha din nyhet där? Nya vägar ger nya resultat