Att jobba med influencers kan vara kraftfullt om man gör det på rätt sätt. Just nu är det lite av ett modeord men för oss som har bakgrund inom PR är det här ett naturligt sätt att jobba. Journalister och bloggare har länge varit en del i medielandskapet och när det växer fram nya kanaler utökas också kontaktytorna med nya personer och influencers.

Tekniken utvecklas men även individers förhållningssätt till kanaler, medier och influencers förändras över tid. Därför gäller det att vara uppdaterad för att göra rätt. Det finns många saker att tänka på för att jobba framgångsrikt, jag delar med mig av några av mina tankar här.

Störst är inte alltid bäst
Att synas i flödet hos någon med 200 000 följare lockar många företag och varumärken. Men att vara störst betyder inte alltid att det är det bästa valet. Snarare tvärtom.

I och med att Instagram algoritm inte visar bilderna från alla som du följer så får man istället förhålla sig till likes och kommentarer. Många gånger är interaktions-procenten hos ett konto med många följare betydligt lägre än hos ett konto som har lägre antal följare. Ett mindre konto har också ofta mer hängivna följare och kan därför påverka sina följare bättre. En stor influencer har också en tendens att göra betydligt fler samarbeten vilket också gör att personen känns betydligt mindre trovärdig. Jag tycker därför att jobba med fler mindre influensers är bättre än få stora.

Redan efter 1000 följare minskar interaktionen.
Bild lånad från: digiday.com

 

Utgå från värderingarna
För att jobba med influensers så gäller det att vara bekant med vilka värderingar personen står för. Det har sällan varit viktigare att hitta partners som har samma grundvärderingar som varumärket. Annars kan varumärket förknippas med saker som inte stämmerl. Bästa sättet att ta reda på det här är research och at följ personen ett tag innan samarbetet föreslås.

Äkta och ärligt för att det ska bli trovärdigt
Det som borde avgöra ett samarbete är influencerns ärliga intresse. Äkta passion och ärlighet är det som säljer. Köpta samarbeten som enbart ger pengar är därför något man bör undvika som företag. Man måste känna att personen man satsar på som partner tror på produkten eller tjänsten, gillar den och verkligen vill använda den. Enbart då kan personen göra inlägg som känns trovärdiga och äkta.

Långsiktigt istället för kortsiktigt
Ett inlägg hos flera olika influencers kan vara bra för kännedom. Men det bästa sättet att jobba med influencers är långsiktiga samarbeten tycker jag. Det innebär återkommande inlägg och ett ambassadörskap som sträcker sig över en längre tid. Det skapar större trovärdighet samtidigt som upprepat budskap påverkar bättre.

Vi är alla är influencers
Man får inte glömma bort att varje enskild person är influencer för personer runt omkring sig. Det här innebär att varje kund man har kan påverka andra runt omkring sig. Var därför noga med att få era kunder att dela med sig av erfarenhet kring er produkt eller tjänst i sociala kanaler.

Vad vill ni uppnå
Det här en fråga som man bör ställa sig innan man börja jobba med influencers. Det är väldigt ofta som jag kan träffa företag som svarar ”jag vill att de ska prata om vår produkt.” Men för att få fullträff bör man fundera på – vilka vill vi nå, vad ska de säga, hur ska de säga det och vad gillar deras följare. Först då kan man hitta rätt influencers och sprida ett genomtänkt budskap.

Tydligt budskap under fria händer
När jag arbetar med influencer och ber dem skriva om ett ämne är jag noga med två saker.

  • Influnecer har ofta en tonalitet och ett uttryck som deras följare gillar, detta måste bevaras även i samarbeten. Därför vill jag att de själva ska skapa sammanhanget för sin produkt, helst både fota och skiva.
  • Samtidigt är jag tydlig med de saker jag vill ska kommunicera sina kanaler. Korta punkter med huvudbudskap eller USP:ar som jag vill ska få utrymme i bilden eller texten.

På så sätt blir kommunikationen tydlig, fokuserad men också anpassad för influncerns kanal.

Olika innehållskategorier – olika vinklar
Olika influencer-kategorier har olika trender. Olika influencer-kategorier har också olika saker de tycker om att göra. Att förstå varför de är influencers, vad de brinner för och varför de drivs av att göra sin sak kan man skapa bra innehåll och samarbeten. Enligt klassiskt PR-manér så ska ju alltid vinklarna anpassas efter kategori, så även när man jobbar med influencers.

Ärligt varar längst – från båda håll
Personligen uppskattar jag mest att jobba med influencers och personer som jag kan ha en uppriktig dialog med. Eftersom jag ofta sitter som kontaktyta för flera olika företag och varumärken så är det naturligtvis så att alla företag jag jobbar med attraherar inte alla influencers. Det är då lättare för mig om influencern säger det än att istället göra samarbetet enbart för pengar. Det här kräver ju givetvis engagemang från influncern men de är dessa jag prioriterar som partners. Att säga nej till vissa samarbeten skapar med respekt och förtroende anser jag.