Det är helt galet men det är (bara!) 6 månader sedan som jag började köra eget på heltid. Det är det bästa beslutet jag har tagit och det är väl därför det känns som jag har gjort det betydligt längre. Med livets erfarenhet vet jag inte hur mitt yrkesliv ser ut om ett, tre eller fem år. Allt beror på tillfälligheter och möjligheter. Det jag vet är just nu och att jag trivs enormt bra med allt jag gör. Just därför har jag försökt precisera vad jag uppskattar mest som egen, vad som är jobbigt och vad jag har lärt mig de senaste 6 månaderna.

  • Jag har spräckt min bubbla
    Alla som jobbar på byrå eller i en organisation lever och jobbar med människor som tänker väldigt lika. Det är så en kultur formas och det finns oftast starka personligheter som styr detta. Ännu tydligare om man ofta anställer juniorer som är lättare att forma in i ett visst sätt att tänka. Genom att idag jobba som en del i flera organisationer, som frilans på byrå eller med andra frilansare så har jag definitivt lärt mig mycket. Min bubbla och verklighet berikas med betydligt fler infallsvinklar.
  • Jag lägger energi på rätt saker
    Idag lägger jag energi på rätt saker. Det betyder att jag är mycket mer effektiv. saker jag gjorde innan på 8 timmar gör jag idag på fem. Största anledningen är att jag inte sitter i massor av onödiga möten eller att jag pendlar i rusningstrafik.
  • Jag älskar att styra min tid och min agenda
    Min stressnivå är väldigt mycket lägre idag. Jag älskar människor men eftersom jag också är väldigt känslig för intryck – både medvetet och omedvetet – så är kontorslandskap rena energitjuven för mig. Jag älskar att sitta där emellanåt men när jag skriva eller koncentrera mig så behöver jag göra det i lugn och ro. Att behöva vara på samma plats varje dag gynnar varesig min kreativitet eller mitt fokus. Att sitta där det passar för dagen är helt fantastiskt för mig. OCH visst kan jag känna mig ensam ibland, men eftersom jag har världens bästa kunder så har jag alltid ett gäng att sitta hos. papara casino siteleri
  • Ovissheten kan vara påfrestande
    Alltid när jag jobbade  på byrå så jobbade man med ganska långa ledtider. Det vill säga att man visste minst 6 månader framåt vad man hade att göra. Som egen är det helt annorlunda. Säg att jag vet cirka 2 månader fram hur min agenda ser ut. Jag har ändå försökt att styra så att jag ska ha jämn jobbelastning och fakturering för att slippa stressen. Även om det hjälper så hjälper det inte hela vägen.
  • Fastna inte i för många småkunder
    Det är lätt att fastna i småkunder och några tusenlappar här och där. Mitt bästa råd är att försöka undvika det. Att ha flera kunder gör ofta att det blir rörigt och du känner dig oerhört otillräcklig överallt. Fokusera hellre på dem där man har möjlighet att växa.
  • Fastna inte i att räkna timmar 
    Det absolut vanligaste när jag har jobbat som konsult tidigare är att räkna och uppskatta timmar. Och jag har alltid hatat det. För mig har alltid varit viktigt att göra ett bra jobb. Tyvärr går det ofta men inte alltid hand i hand. Nu kan jag själv välja när jag tycker att jag gjort ett bra jobb oavsett antal timmar. Min inställning är också att ger man så får man. Utan att för den delen bli utnyttjad såklart.
  • Att sätta prislapp på sig själv – svåraste som finns
    Vad är jag värd? En sjukt svår fråga att svara på. Som tur är har jag mycket erfarenhet av timarvode och prissätta projekt men det var ändå mycket lättare när man satt på byrå. För då kunde man luta sig på att någon annan satt priset. Det är alltid svårare att att sätta en prislapp på sig själv, för man blir lätt för billig.
  • Fokusera på det du är bra på
    Det är lätt att hamna i att bokföra och göra all ekonomi själv som egen. Jag har istället valt att ha en revisor för att jag inser att varje timme som jag kan lägga på det jag är bra på och som jag kan fakturera är mer värt. Jag vinner mer på att låta någon annan sköta det dem är bra på och jag på mitt.
  • Jobba med människor och projekt du tycker om
    I en organisation så kommer det alltid finnas människor som du tycker mindre om eller inte gillar alls. Jag kan nu välja att jobba med projekt och människor som ger mig energi. Jag vet att jag ibland tar projekt som inte lever upp till detta men det är sällan långsiktigt för jag vet att resultatet aldrig blir så bra som när det finns kemi med dem jag jobbar med.
  • Att inte ta det personligt
    Att förlora en kund är jobbigt, men att göra det som frilans och egen är nog det värsta. För det är supersvåra att inte ta det personligt. Vad gjorde jag för fel? Gillar dem mig inte? Att lära sig att skilja på sig själv som individ och yrkesperson blir plötsligt ännu viktigare. Och det är svårt att inte ta en tappad kund som ett personligt nederlag.
  • Att se kunderna som mitt team
    När man jobbat över 10 år som konsult i byråvärlden så fastnar man i att kunderna ofta betalar för att man ska vara expert och komma in och ha lösning på problemet. Det innebär att man ofta hamnar i en konsultroll där ens kunder och man själv är på olika nivå. Numera så försöker jag leva efter att mina kunder är mitt team. Det är fantastiskt skönt och givande.
  • Jobb och fritid går in i varandra
    Jag har alltid jobbat mycket och gillar det. Men om mitt jobb tidigare inkräktade på fritiden gör det om möjligt det ännu mer idag. För jag jobbar alltid eller aldrig – det är hur man väljer att se det. Jag kan ut och jogga på förmiddagen och jobba på kvällen om jag vill det. Ingen styr, det gör jag. Med andra ord, arbetstider är ett minne blott.
  • Först när du hoppar dyker möjligheter upp
    Jag upplever att möjligheter ibland dyker upp när man vågar hoppa. Det är lite som att man inte ser skogen för alla träden, om ni förstår vad jag menar. När du tvingas tänka nytt och se möjligheterna så finns dem där. Människor gillar människor – och människor gillar att hjälpa varandra.