Efter 10 år i branschen så funderar jag ständigt på medias nyhetsvärdering. Den senaste tiden har jag mer än tidigare reagerat på medias nyhetsvärdering och hur den har förändrats för sociala medier. Jag menar då inte att en nyhet har anpassats för sociala medier, utan helt enkelt att nyheter som får mest spridning i sociala medier
också är den som värderas högre rent nyhetsmässigt.

Detta leder ju oss direkt inpå vad medias roll har blivit? Är det att rapportera om sådant vi vill läsa eller om sådant vi behöver läsa? Jag vågar nog sticka ut hakan och säga att allmänbilda och bevaka samhällsnyttiga ämnen prioriteras allt lägre. Det är den kortsiktiga berusningen av effekten i sociala medier som är viktigare.

En ny typ av nyhetsvärdering har sett dagens ljus. Det ska gå snabbt och bli viralt. Nyheter som handlar om att få flest likes, kommentarer och delningar. Nyheter som diskuteras mest i och utanför sociala medier. Alltså inte det vi människor behöver läsa om eller nyheter som är viktiga ur samhällssynpunkt. Utan hellre nyheter som får konsumtionssamhället att gå runt. Helst så lättsmält och kort som möjligt.

Håller du med?