Man har under ganska många år pratat om en ny valuta – den social valuta. En valutakurs som inte beräknas i kronor utan som mäts i kärlek, kontakter och vänskap. Den sociala valutan beräknas i spridning av ett budskap.

Företagets olika produkter och tjänster har olika högt socialt värde. Förvaltar man det på rätt sätt och hittar rätt twist på budskapet kan man öka det sociala värdet och därmed även öka den sociala valutan och mer effekt till varumärket.

Idag läste jag på CNET News, Rafe´s radar, om social valuta ur en annan vinkel. Nästan allt på internet är gratis, men även om vi inte betalar i kontanter så gör vi det genom att bli följare och sprida företagets budskap vidare – vi ökar företagets sociala valuta.

Inlägget Like to death berättar om att vi betalar med att ”gilla” och fenomenet att man sätter en gilla-vägg mellan innehåll och läsare för att öka antalet gillare. Till exempel lovar elektroniktillverkaren Denon i en annons på Facebook en titt på deras nya modeller, men enbart om man gillar deras sida. The New Yorker publicerade förra veckan ett inlägg där en artikel enbart kunde läsas av deras Facebook-fans. Helt plötsligt rekommenderar vi tyst produkter, varor och tjänster i utbyte mot att vi får mer information eller kan vinna fina priser.