Det är nästan två år sedan som Kevin Richardson vann The Fun Theory Award by Volkswagen med sin idé om Speed Camera lottery. I juni i år vann kampanjen dessutom ett Titanium pris i Cannes International Festival of Creativity, 2011. För mig är det ett fantastiskt exempel på kreativitet, och gamification.

Vad är gamification?
Gamification presenteras i många trendspaningar för 2012 som någonting helt nytt. Men forskning och användande av Gamification har pågått i mer än 30 år. Fler och fler företag börjar inse hur effektivt det är med spelmekanismer i marknadsföringskampanjer. Spel skapar engagemang och har gjort i alla tider.

Gamification flyttar lärdomar från spelskapande till områden som inte i grunden är ett spel. Gamification handlar om att man inför spelmekanik för att få användaren av en tjänst eller sajt att använda den mer.

Magnum och Intel

Magnum har också använt sig av gamification och lanserade i våras en reklamsajt som liknar ett tv-spel.  Spelet går ut på att man rör sig över nätet och samlar på chokladpraliner. En integrerad kampanj med gamification som grund.

Även Intel använder sig av gamification med en interaktiv film på You Tube. The Escape är riktigt häftig där man under tiden måste lösa gåtor och svara på frågor för att filmen ska fortsätta.

Vilken är din gamifierade favoritkampanj?