Bild lånad från Johan Westerholm

I takt med att det digitala samhället utvecklas så krävs också ett annat sätt att bemöta och informera media. Jag har funderat ganska länge på när och hur det traditionella pressmeddelandet kommer att förändras.

För mycket av det goda
Journalisternas inkorgar svämmar över av pressmeddelanden och många passerar utan att de ens slänger ett öga på dem, än mindre kommer ihåg dem. Det här blir ännu tydligare när man lyfter luren och följer upp ett pressmeddelande – det är sällan journalisterna vet vad man pratar om.

I och med att media inte längre bestämmer vad publiken ska prata om. Sociala medier har format ett samhället med fler gatekeepers som sätter mediernas agenda. Samtidigt när redaktionerna skär ner och journalisterna blir färre får pr-konsulter och pressmeddelanden en mer central roll för att media ska kunna göra sitt arbete. Det här innebär att pressmeddelande kommer att ha en viktig roll i framtiden, men kanske inte i den form som vi är vana att se dem idag.

Pressmeddelande 2.0

  • Man skriver inte pressmeddelande för journalister längre, man skriver för alla.
  • Spridningseffekten i sociala medier av en nyhet blir viktigare för plats även i traditionell media.
  • Det grafiska utseendet av pressmeddelande och pressmappar blir viktigare och viktigare. Om inte ögat tilltalas av det den ser får man inte heller lust att läsa – oavsett om man är journalist eller inte.
  • Den personliga relationen kommer att värderas högre. Det innebär att pr-konsulterna måste bli ännu bättre, mer pålästa och bättre på att nätverka.
  • Skriv ett personligt mail istället för att skicka pressmeddelande! Ett mail med personlig vinkel och förslag om varför nyheten passar just den utvalda tidningen kommer att slå högre än många pressmeddelanden.
  • Bildmaterialet blir viktigare. Skicka med flera bildval så att journalisten kan välja, och erbjud inte samma bilder till alla journalister och bloggare. Man vill ha unikt material som inte hittas på alla ställen.

Håller ni med?