Instagram lanserade profilsidor på webben under måndag morgon. Profilsidan är ungefär likadan som den man är van att se på mobilen men med många likheter till profilsidorna på Facebook. Det finns en header som är en sammansättning av dina senaste Instagrambilder. Du har också en liten profilbild placerad likadant som på Facebook, och en presentationstext. Precis som på Facebook kommer man åt sin profil via www.instagram.com/användarnamn.

All things D rapporterar att Kevin Systrom, chef på Instagram, menar att Facebook har skapat känslan av att ha ett hem på nätet och lärt oss hur man mest effektivt kommunicera och får en överblick på någons digitala identitet. Något som Instagram alltså vill ta efter. Inte så konstigt när det faktiskt är Facebook som är ägare till Instgram. I våras köpte man Instgram för en miljard USD utan att Instagram hade tjänat en krona.

Tjänster som Copygram och Web.stagram skapades för att det finns ett behov hos användarna av få en bra överblick över sina Instagrambilder online. Trots att mobilsurfet ökar markant så verkar vi fortfarande ha ett behov av att ha ett ”hem på nätet för våra bilder”. Det jag saknar på Instagram är en sida med liveflöde av mina vänners bilder. Jag kan inte heller gå in och se de som jag följer eller mina följare. Något som känns ganska avigt och jag känner mig begränsad – det saknas något. Jag hänger ju inte så mycket på min egen profilsida utan är mer nyfiken på vad mina vänner gör och fotar.  Det som man kan misstänka är att Instagram kommer att integreras ännu starkare med Facebook och att ett ytterligare nyhetsflöde därför inte är intressant.

Senaste tiden har företag börjat använda Instagram mer effektivt i sin kommunikation. Många tror att en webbplattform för Instagram skapar ännu fler möjligheter för företag och öppnar upp för mer engagemang bland användarna. Delvis håller jag med, en profilsida på webben ger en bättre överblick och skapar mer känsla. Men utan ett realtidsflöde på webben så blir skillnaden ändå inte så stor.

Fakta Instagram

  • Instagram lanserades i mars 2010 under namnet Burbn.
  • Appen släpptes i App Store i november 2010 och en månad senare hade man 1 miljon användare.
  • När appen för Android släpptes i april 2012 laddades den ner 1 miljon gånger första dagen. I april 2012 hade man 30 miljoner användare.
  • Den 9 april 2012 köptes Instagram av Facebook för en miljard USD utan att tjänsten ens gått med 1 dollar i vinst.
  • I augusti 2011 hade användarna laddat upp 150 miljoner fotografier.