Skärmavbild 2013-05-03 kl. 09.22.47
Hashtag utsågs till ”Word of the Year 2012” av American Dialect Society. Ordet som nu används av gemene man gör att man faktisk bör fundera över hur man använder hashtags, och varför.

Vad är en hashtag?
Hashtag är en staketsymbol, #, och när man sätter det framför ett ord förvandlas ordet till en länk. En hashtag är alltså ett sätt att få inlägg på nätet sökbara. Ett sätt att kategorisera och indexiera det du skriver eller fotar genom att tagga det med ord. Funktionen finns på bland annat på Twitter, Instagram och Pinterest.  Facebook  har också hintat om att en hashtags-funktion ska komma medan Pinterest gick ut för en månad sedan och förklarade att man kommer ta bort funktionen. Hashtags underlättar konversationen online och gör det lättare att hitta relevanta intresseområden.

Med det här i bakhuvudet så finns det vissa saker som man kan tänka på när man använder sig av hashtags.

Varför använder du en hashtag
?
Genom att använda en hashtag i en tweet eller i beskrivningen av ett foto, kan andra användare enkelt hitta ditt innehåll. Det innebär att man ska fundera över vilka hashtags som folk söker efter för att skapa en relevant hashtag. Innebörden av ditt innehåll ger information till andra med samma intresse som du.

Använd relevanta hashtags
I jakten på likes och med appar som ”Tags for likes” är det lätt att överdriva användandet av hashtags. Mitt tips är att enbart använda hashtags som är mest relevanta för ditt innehåll eller bild och lägga det under en hashtag som faktiskt ger ett mervärde till dem som delar samma intresse och söker på hashtagen. Spamma inte ett hashtagsflöde med innehåll som inte är relevant.

Korta hashtags

Det finns ett par bra anledningar att använda korta och koncisa hashtags. Ju längre en hashtag är desto svårare är det att läsa och desto lättare är det att förvirra. En längre hashtag blir också lätt felstavad, vilket innebär att innehållet inte kommer att kategoriseras och ingå i rätt konversation online.

Hashtagga inte hela meningar

Det är vanligt att man ser att folk hastaggar varje ord i en mening. Förutom att inkägget blir svårläst så är flera av hashtagsen irrelevanta.

Hashtags är en stor möjlighet för företag. Både för att hitta information och ta del av konversationer. Men det är också en styrka att använda i en kampanj. Kom bara ihåg att en hashtag är allas, så exakt vad som dyker upp under en hashtag kan man aldrig garantera.

Har du något råd du vill lägga till?