all_you_need_is_likeVad betyder egentligen ett gilla? Vad är värdet av en like? Ni har säkert hört frågorna och svaren är olika. Det här är hur jag ser på det.

De saker vi gillar i sociala medier handlar oftast om två saker:
– personer som vi gillar, deras inlägg gillar vi (nästan alltid)
– bilder eller inlägg som är fina eller står för något vi tycker om gillar vi
– personer eller företag som vi ser upp till

Hur menar jag då?
En like kan alltså vara personlig- och relationsbaserad eller generell.

Personlig- och relationsbaserad like
Sociala medier handlar om relationer och om att se personer. Våra vänner vill vi bekräfta. Alltså gillar vi mer ofta än sällan deras bilder och inlägg. Mest för vår relation.
Jag har diskuterat den här frågan med olika grupper för att se hur man resonerar kring att gilla vänners inlägg. För flertalet tjejer visade det sig att många resonerade som att om man var irriterad på en vän så valde man att inte gilla dennes bild eller statusuppdatering. Man medvetet ignorerade det som för att demonstrera sin irritation. Flera av tjejerna svarade också att om en vän eller pojkvän inte gillade deras bilder så kunde man uppfatta det som att något var fel i relationen. Alltså ligger det mer bakom ett gilla än vad man kan tro.

Man kan också gilla bilder och inlägg till personer som är kända eller som man ser upp till för att man vill skapa en närmare relation med dem. Att det ska kännas som man är vänner på riktigt. 

Generell like
Men självklart handlar inte ett gilla enbart om relationer. Vi gillar också bilder och inlägg som vi tycker är fina eller som står för något bra. Något som vi vill uppmärksamma. Det är därför företag sprider gulliga bilder på djur eller kloka citat. För det är sånt som alla kan relatera till och klickar gilla på.

Värdet av en like?
Oavsett så handlar en like om känslor, något som personen reagerar på. För företag handlar en like om räckvidd, om att fler människor nås. Räckvidd handlar om kontaktytor och marknadsföring. Den ständiga frågan blir därför hur företag ska skapa fler likes och hur man gör det.

Håller du med?