Hur vi kommunicerar nyheter har fått nya vägar det senaste årtiondet. Det är sällan som vi sitter framför 22-nyheterna och tar till oss globala nyheter. Vi konsumerar nyheter flera gånger om dagen, vi tittar på korta nyhetsklipp och tar del av vad vårt nätverk diskuterar och delar. Det är helt klart en utmaning för Nyhetsstationer att nå unga människor.

NRK P3 i Norge riktar sig till en yngre publik. De har under sommaren producerat korta nyhetssändningar för Snapchat. De här är ett bra exempel på hur man möter sin målgrupp på plattformen de redan finns på och utnyttjar beteendet som de redan har. Sociala medier är en bra plattform att konsumera trovärdiga nyheter. NRK P3 har omkring 2500 följare på Snapchat.

Snapchat har också blivit en funktion för nyhetsinsamling för NRK P3 där de ber sina följare att dela med sig av nyheter runt om i landet. P3nyheter’s Ingvild Sættem Beltesbrekke skriver om deras Snapchat satsning på deras blogg. Hon beskriver bland annat arbetet och hur de i ännu större utsträckning kommer att börja använda Snapchat som en funktion för nyhetsinsamling. Där de kommer att be sina följare att dela med sig av händelser runt om i landet.  ”Vi fick många uppdateringar på vädret, särskilt under värmeböljan nu” vilket också är ett resultat av Snapchats senaste filter som visar temperaturen.

Det är fler nyhetskanaler i USA och utomlands som använder sig av Snapchat som nyhetsförmedling. NPR skickar snaps med ”fact of the day”. Bloomberg Businessweek använder Snapchat för att erbjuda förhandsvisningar av sina veckovisa frågor och Mashable berättar ofta historier genom sitt Snapchat konto till exempel rapporterat de om protesterna i Ferguson via plattformen.

Snapchat Discovery
The Wall Street Journal rapporterade i veckan att Snapchat är i diskussioner med media och reklambyråer för att börja en produkt som kallas Snapchat Discovery som skulle visa användarna redaktionellt och reklam innehåll och är planerad att starta i november.