shutterstock_109141124 kopia

Sociala medier har blivit folkligt. Företag tar fram sociala medie-strategier, tar in konsulter och styr upp sin sociala medie-satsning. Ändå så blir det inte mer än social mellanmjölk. Content som inte ger något avtryck alls. De finns två anledningar tror jag.

  1. Man vågar inte tillräckligt. Rädslan att någon ska tycka något (dåligt) om kommunikation gör att man gör inlägg med fokus på att inte sticka ut. Det blir content som försvinner i allt annat och som framför allt ser ut som det alla andra företag publicerar. Gör inte som alla andra, gör tvärtom är mitt råd.
  2. Intresset för dialog finns inte i företagets DNA.  De flesta företag går ut på social medier för att man måste vara där. Man svarar på frågor lite halvhjärtat och gillar en och annan kommentar. Men intresset för att faktiskt skapa en dialog eller ta input från följarna finns inte. För det tar tid och blir mest jobbigt. Man undviker jobbiga kommentarer och vill helst stänga alla dialoger så fort som möjligt.  Att svara på positiva kommentar? Nej, det hinns inte med.  Gör en jämförelse, låtsas att någon säger att du har fina skor. Då svarar du givetvis… ingenting? Tänk vilken fin öppning för en dialog, om företag hade haft tid. Eller snarare, hade prioriterat.

Att vara på sociala medier innebär att man faktiskt måste vara social på riktigt. Inte bara på sociala medier utan i hela sin approach som varumärke. Det innebär att personen som sitter med sociala medier på företag måste vara social på riktigt. Ett äkta intresse i människor och dialoger. Och ett intresse i att föra vidare företagets grundvärderingar. De företag som lever socialt rakt igenom gör succé och de som satsar halvhjärtat når inte igenom bruset.

Företaget innocent som jag lärt känna den sista tiden är ett ytterst bra exempel på ett företag som verkligen är sociala in i själen. De är verkliga förebilder i sina sociala kanaler. De själva menar på att deras första sociala kanal var när de tryckte sina små budskap på förpackningarna och välkomnade dialog. De bygger hela sin existens på att ha en dialog med sina kunder.