Skärmavbild 2014-12-29 kl. 08.28.33

Såhär kring jul hinner man läsa och titta ikapp allt det som fått vänta när annat prioriterats. Det som stod högst upp på min lista var att se Den mobila revolutionen som SVT sände för ett par veckor sedan.

Mobilen har blivit en integrerad del av våra liv som få kunde ana.  Den ställer en ökad förväntan (inte minst från arbetsgivaren) att vara mer produktiva och tillgänglig. Vårt umgänge med varandra har påverkats och vårt sociala liv har utvecklats. Nu växer den generationen upp som inte känner till en tillvaro utan den. Unga personer konsumerar medier omkring 7,5 timmer per dag.

Programmet refererar till en studie som visar att vi i genomsnitt kollar vår mobiltelefon 150 ggr per dag i snitt 119 minuter om dagen. 84% säger att de inte skulle klara sig utan sin mobiltelefon. 75% uppger i studien att de tar med sig mobiltelefonen in på toaletten och lika många sover jämte den.

Dokumentären ger oss en resa till när mobiltelefonen skapades och hur den har förändrat vårt samhälle och vårt mänskliga beteende i grunden. Dokumentören gör ett besök i samhället Greenbank som lever helt mobilfritt. Samhället är ett levande museum över hur värden sett ut för inte alls så lång tid sen.