Jag har tidigare skrivit inlägg om Snapchat och att det är en kanal som man bör räkna med framöver. I USA är kanalen redan megastor och här i Norden börjar det bli en kanal att lägga till på kartan. Även om den de flesta användare är ganska unga så börjar de äldre målgrupperna att undersöka kanalen. Snapchat är en kanal som används frekvent, helst så många gånger som möjligt om dagen. Många gillar den oredigerade verkligheten och möjlighet att följa varandras vardag mer på riktigt. Snapchats lansering av ”My story” har varit ett lyckokast ur flera perspektiv.

Idag skriver Dagens Media om ny statistik över sociala medier och mobilanvändandet i Sverige. Som bas till statistiken ligger Orvesto Konsument 2015 som analyserats av Nils Andersson på Isobar. Omkring 1 miljon svenskar uppger nu att de någon gång använt Snapchat, vilket är en fördubbling av användandet sedan i höstas. Snapchat är med andra ord det sociala medie som ökar mest just nu och sett till det dagligt användande är Snapchat tredje störst efter Facebook och Instagram.

Sociala+medier+dagligt+anvandande (1)

Bild lånad från Dagens Media

Både Facebook och Instagram fortsätter att växa. Drygt 4,5 miljoner svenskar använder Facebook och 2,5 miljoner finns på Instagram. Medan Pinterest som ökade starkt i Sverige under 2014 visar nu en minskning med 38 procent. På Twitter finns omkring en miljon svenskar, vilket är en svag minskning. Statistiken stöds av Twittercensus 2015 där man noterat en nedåtgående trend vad gäller nyregistreringar av Twitter-konton per månad för Sverige, Norge, Danmark och Finland. Twittercensus visar dock en svag positiv förändring vad gäller ”aktiva användare” (+3%) och ”mycket aktiva användare” (+6%) på Twitter.

Trafiken på de sociala medierna kommer i allt högre utsträckning från mobilsurfande. 40 procent av svenskarna uppger att de besöker sociala medier via mobilen dagligen – bara 25 procent gör det via desktop. Vanlig surf, läsa dagstidningar och streama musik är också aktiviteter som är vanligare att ägna sig åt via mobilen än vanlig dator. Det totala mobilsurfandet ökar från 67,8 till 71,6 procent jämfört med Orvesto Konsument 2014:1. Med andra ord är Mobile only ledordet för alla digital satsning.

Om du vill följa mig på Snapchat så heter jag ida.nilsson

ida_snapchat