TV4

Bild lånad från TV4

Det släpps ju många böcker på ämnet digital utveckling. Eftersom vi lever i en snabb förändring just nu tycker jag egentligen att poddar, bloggar och liknande är mer väl investerade pengar. Men rent känslomässigt så finns det inget som går upp emot böcker tycker jag. Spelar nog ingen roll hur digital jag är:) Min närmaste plan är att läsa Köprevolutionen. En bok om hur den digitaliserade konsumenten transformerar handel, marknadsföring och varumärken. Ska bara få tummen ur att köpa den också.

I våras fick jag frågan av Sven Rollenhagen om att vara med i hans nästa bok. Sven är socionom och har specialiserat sig på på datorspel, sociala medier och mobiler. Boken skulle handla om vett och etikett gällande mobilanvändning. Boken skulle innehålla intervjuer med olika personer bl a psykologer, läkare, specialister som jag och vanliga människor. Nu har den alltså lanserats, en liten handbok som kallas Mobikett – handbok för mobilzombies. Boken är i litet fickformat, enkel att läsa och diskuterar ett intressant ämne. Läs mer och köp boken Mobikett – handbok för mobilzombies

Intervjun med mig i boken rör framförallt mitt personliga förhållande till mobilen, som yrkesperson och privat. Läs delar av den här nedan.

Hur använder du mobilen i jobbet och privat?

– Mobilen gör mig alltid anträffbar
Mobilen är en nyckel till det mesta jag gör. Eftersom det är sällan är jag som sätter agendan, det gör kunder, journalister och konsumenter i sociala medier, så är det viktigt för mig att alltid vara anträffbar. Det är också viktigt för mig att ha koll på vad som händer runt omkring i världen. Med mobilen så kan jag oavsett när uppdatera mig om vad som händer men också uppdatera andra om vad jag gör och tycker. Mobilen ger mig också möjlighet att reagera på saker i min omvärld, filma något som jag tycker om, fota något som känns fel eller uttrycka min åsikt i ett forum, just när det händer.

– Mobilen gör mig flexibel
Gränsen mellan mitt jobb och mitt privatliv är inte alltid jättetydlig. Jag brukar säga att jag aldrig jobbar, eller att jag jobbar jämt. Flexibilitet är därför ovärderligt för mig. Mobilen gör att jag enkelt kan resa, vara på kundmöten eller jobba hemma oavsett dag eller tid. Jag är inte fastlåst till ett skrivbord, eller behöver släpa med mig en dator vart jag än ska. Mycket av det jag behöver för att sköta mitt jobb finns i min mobil. Det som jag behöver min dator till är att skriva och för vissa webb-anpassade verktyg.

Privat så sköter jag det mesta via mobilen, jag betalar räkningar, identifierar mig, läser nyheter, håller kontakt med nätverk. Jag kan sköta det när jag har tid över och kan göra uträtta det när jag är på resande fot. Jag skulle säga att mobilen sparar tid åt mig.

– Mobilen ger mig trygghet
Allt i samhället sker snabbare och snabbare. Vi har kortare deadlines, vi ska hinna mer och vi ska ha koll på mer saker. Mobilen har givetvis hjälpt till i den här utvecklingen, men den är också ett verktyg som ger mig trygghet genom att jag vet att jag kan få koll på saker överallt. Både i jobbet och i mitt privatliv. Oavsett om det är saldo på kontot eller när bussen ska avgå. Glömmer jag något, skicka ett mail, ringa ett samtal, säga grattis, så kan jag nästan alltid lösa det med mobilen. Jag har alltid en kunskapsbank med mig, en googling bort och jag kan hitta en tillförlitlig källa för ny kunskap som jag kan behöva just där och då.

Det här ger mig en känsla av trygghet för jag vet att jag kan lösa det mesta, jag behöver sällan känna att jag glömt något. Mobilen ger mig också trygghet när jag går hem om kvällarna, eller när jag just då, oavsett var jag är, behöver ringa en vän eller familjen.

– Mobilen ger mig minnen
Mobilens kamerafunktion är min bästa vän. Så mycket foton, filmer och minnen som jag samlar med min mobil är. Med mobilen har jag alltid en kamera med mig och är redo att knäppa en bild eller film. Det ger oss som medborgare också en möjlighet att skapa transparens i samhället. Idag skapas många nyheter av bilder och filmer där individer reagerat på olika nyheter.

– Mobilen kan göra mig stressad
Att alltid vara anpassningsbar, flexibel och känslan av att alltid ha koll på mailen, sociala medier och omvärldens nyheter skapar en stress hos mig. Mobilen gör med andra ord att jag har svårt att koppla av. Jag tittar i mobilen lite för ofta – på jobbet, hemma i soffan, på bussen, när jag får tråkigt och när jag har roligt. Min hjärna får sällan vila från intryck. Jag tänker ibland att jag borde vara bättre på att pausa och det händer numera att jag faktiskt lägger bort mobilen, om än bara för en liten stund.

Vilka råd och tips kan du ge för att kunna bli vän med sin mobil?

– Mobilens framfart beror ju på den digitala utvecklingen som hänger samman med nya sätt att kommunicera. Många ser det som något farligt och att det var bättre förr. Om man istället väljer att se alla möjligheter med den digitala utvecklingen och mobilen så blir det lättare att bli vän med den. Vad mobilen sen ska spela i just ditt liv väljer du helt själv.

– Som de flesta redan vet, känner man någon så är det lättare att bli vänner. Det är samma med din mobil. Lär dig inställningar, funktioner och appar för att skräddarsy din mobil till just det som passar dig.

– Du behöver inte alltid vara uppkopplad och anträffbar. Ta en paus och lägg ifrån dig mobilen när du är hemma. Distans gör ibland att man kommer bättre överens.