Föreläsning i Stockholm

För ett par veckor sedan så höll jag en föreläsning i Stockholm för skofackhandeln. Målet var att lägga en bra grund för deras arbete i sociala medier. För erfarna är det säkert inget nytt, men det är ändå bra att påminnas. Här är mina 10 budord för att nå framgång i sociala medier.

1. Lyssna först
Våga lyssna. Var finns din målgrupp och vad pratar de om? Hur kan du med din expertis hjälpa dem?

2. Starta en dialog
Sociala medier handlar om dialog. Inte att skrika ut sitt budskap utan att prata kring det. Svara alltid på kommentarer och var gärna delaktig i diskussioner där du har kunskap.

3. Sälj på rätt sätt
Frilagda bilder hör helst inte hemma i sociala medier. Ska du sälja i sociala medier så tänk främst på att sätta produkten i ett sammanhang, då gör den sig bäst. Bästa sättet att sälja i sociala medier är att inspirera. Hinta gärna i förväg om sortiment som är på väg in, eller helst av allt låt dina följare få vara med och påverka sortimentet. Total transparens ger förtroende.

4. Tänk på att ditt innehåll ska skapa känslor
Om man ska hitta en gemensam nämnare för innehåll som delas i sociala medier, eller framgångsrika marknadsföringskampanjer för den delen. Så är det att innehållet väcker en känsla hos mottagaren. Så när du publicera en uppdatering och bild i sociala medier fundera på vad du vill att din målgrupp ska känna.

5. Publicera innehåll anpassat efter kanal
Masspublicera inte utan anpassa textuppdatering och bild efter kanal. Olika kanaler har olika triggers för målgruppen som befinner sig där.

6. Tänk på att ha bra bilder
Vår hjärna behandlar visuell kommunikation 60 000 gånger snabbare än text. Det innebär att bra bildmaterial är avgörande för innehåll i sociala medier. Bilden blir dörröppnare för att vilja läsa en uppdatering.

7. Våga nischa ditt innehåll
Med så mycket information vi möts av varje dag är det bra om målgruppen vet vad för innehåll de möts av din kanal. Ibland kan det också vara lättare att ansluta sitt till ett intresseområde istället för ett varumärke. Till exempel instagramkontot ”burgerspotting” som drivs av MAX burgers VD, eller ”upptäck det goda” av Arla.

8. Skapa relevant innehåll för din målgrupp
Om du lyssnar på din målgrupp och har en dialog med dem så är det också lättare att förstå vad för innehåll som intresserar dem. Ibland får man testa sig fram och göra en utvärdering efteråt för att se vilket typ av innehåll som får mest engagemang. Tänk på att ALLTID utgå från din målgrupp när du skapar innehåll. Inte från dig själv och vad du vill sälja eller prata om.

9. Använd er av ambassadörer
Starka influencers och ambassadörer som har många följare är bra att engagera i sina sociala medier. Kan ni hitta samarbeten, tävlingar eller andra kreativa idéer som gör att ert varumärke kan synas i deras kanaler är det perfekt. Ambassadörer är en nyckel till många företags ökade försäljning och kännedom. Men glöm inte att om du själv måste leverera bra produkter och bra innehåll för att bli framgångsrik.

10. Gör inte alltid som alla andra – våga göra tvärtom
Att göra som alla andra gör att du försvinner i mängden.  Till exempel: På Fettisdagen publicerar alla företag bilder på semlor. När allt innehåll blir likadant är det ingen som orkar engagera sig och vare sig gilla eller kommentera. Gör något helt annat men som ändå känns aktuellt. Våga testa!

Kom ihåg! Tänk alltid på hur det ser ut i mobilen när du publicerar innehåll. För det är där vi konsumerar mest.