digital närvaro orsak till separationer?Jag blev uppringd av en journalist för ett tag sedan som ville prata med mig om sociala medier som orsak till skilsmässor och separationer. Hon hade varit i kontakt med flertalet familjeterapeuter som menade att tid i mobiltelefonen och ”besatthet” av sociala medier var en de främsta anledningarna att par idag besöker en familjeterapeut. Jag hade inget svar, kunde erbjuda lite gamla siffror från vår Facebook-undersökning, och några länkar till nya undersökningar där man kan framför allt kan se att många till och med avbryter sex för att läsa sms eller svara i telefon.

Om jag går till min egen relation så får jag allt som ofta höra att jag hänger för mycket i telefonen och i sociala medier. Av kompisar så vet jag att fler som är väldigt aktiva på sociala medier får höra samma sak i sina relationer. Mobiltelefonen och tid på sociala medier verkar med andra ord vara ett ganska vanligt dilemma i en normal relation.

Jag är lite kluven i frågan hur det här påverkar våra familjerelationer. Å ena sidan är jag för allt med digital utveckling samtidigt som jag vet att en välmående kärleksrelation bygger på fysisk närhet, omsorg, att man ser varandra, pratar och skrattar ihop IRL. Eller?! Sina barns uppväxt vill man ju inte missa genom att ha näsan i en skärm eller tankarna på att formulera en text till sin nästa Instagram-bild.

Så jag ställer frågan till alla er andra som lägger många timmar i sin mobil. Hur gör ni i er familj? Lägger ni bort mobilen en viss tid? Har ni regler där ni bara umgås IRL ibland?